Beograd: Poplavljeno 20 vrtića

Autor:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je, posle obilnih padavina koje su pogodile glavni grad Srbije, poplavljeno 20 obdaništa, kao i da je 6.000 domaćinstava bez struje.

0
A- A A+
autoput poplava, kiša Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesić je, nakon sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada u nedelju uveče, rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i radi se na otklanjanju kvarova na trafo stanicama.

"Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom", naglasio je Vesić.

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

"Padavine koje su nas zadesile su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše", naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Vesić je ukazao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode.

Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.

“Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelinka dodaje da su se u rad na terenu uključile i jedinice Sektora za vanredne situacije Zbog činjenice da su padavine stvorile idealne uslove za komarce, doneta je odluka da se ponovo angažuju avioni koji će zaprašivati, navodi Vesić.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Ostale vijesti