Prodao 127 gitara, novcem spašava planetu

Autor:

Na nedavnoj aukciji u Njujorku, Dejvid Gilmor (Pink Floyd) prodao je svojih 127 gitara, a sav novac (više od 21 000 000 dolara) donirao je organizaciji ClientEarth, čija je djelatnost zaštita planete, te borba protiv klimatskih promjena.

0
A- A A+
Dejvid Gilmor, Pink Flojd Foto: Matthew Eisman/Getty Images

Tokom aukcije oboreno je nekoliko svjetskih rekorda u prodaji gitara. Za najveći iznos je prodata Dejvidova posebna Black Strat gitara, koju je svirao od albuma 'The Dark Side of the Moon', pa do 'The Final Cut'.

Nju prati jedinstvena istorija, što joj je dodatno podiglo vrijednost. Naime, kupio ju je još 1970. godine kao zamjenu za gitaru koja mu je ukradena, a na njoj je uradio i brojne izmjene kako bi savršeno zvučala.

Takođe, oboren je rekord i za Gibson Les Paul model, koju je Dejvid svirao za 'Another Brick in the Wall', part 2, a prodao za 447 hiljada dolara.

Na osmočasovnoj aukciji je učestvovalo mnogo ponuđača iz 66 zemalja svijeta, a posebno se istakao Džim Irsej, vlasnik američkog ragbi tima Indianapolis colts, keširajući više od 5 miliona dolara, prenosi portal Balkanrock.

Gilmor je u januaru, u vezi sa aukcijom, izjavio za Rolling Stone: ”Istovremeno sam tužan što ću ostati bez svojih instrumenata, ali srećan što novac odlazi u dobre svrhe. Ako mi treba neka određena gitara, kupiću novu. Sve su one sredstva u mom poslu. One mi daju muziku, ali na kraju – one su samo sredstva.”

Ovim potezom je slavni muzičar pokazao svoju veličinu, misleći na budućnost mlađih generacija. Osim toga, on je i dokazao da muzika može uticati na spašavanje planete.

Ostale vijesti