Ko je Ekrem Imamoglu, čovek koji je pobedio diktatora?

Autor:

Ko je čovek koji je na ponovljenom glasanju za gradonačelnika Istanbula, izborima na kojima "ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u Turskoj", još ubedljivije pobedio svog protivnika iz AKP, stranke svemogućeg predsednika Redžepa Erdogana.

0
A- A A+
ekrem imamoglu,istanbul,turska Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ekrem Imamoglu nije bio mnogo poznat u političkom životu Turske pre nego što je odlučio da se kandiduje na lokalnim izborima.

Bivši biznismen ranije je pet godina, kao član opozicione Republikanske narodne partije (CHP), bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Potom se kandidovao za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od tadašnjeg kandidata AKP Kadira Topbaša. A onda su stanovnici prestonice, kojima je izgleda bilo dosta autokratske politike Erdogana, odlučili da mu 2019. daju poverenje - i to dvaput.Erdoganu nije pomoglo ni što mu je kao protivkandidata postavio jednog bivšeg premijera.

Početkom godine, Imamoglu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvim gestom zaradio je poštovanje birača, koji su se često osećali otuđeno od sekularne Republikanske narodne partije.

Imamoglu, inače, nije bio prvi izbor opozicione koalicije Narodna republikanska partija za kandidata za gradonačelnika Istanbula, ali je zbog strategije skromne kampanje, zasnovane na "dobroj veri", stekao među članovima opozicije poverenje kao kompetentan i otvoren administrator.

U svojim govorima isticao je značaj zajedničkog rata u borbi protiv siromaštva i osuđivao populističku retoriku među turskim političarima.

NOVI UDARAC: Erdogan opet izgubio u Istanbulu (FOTO)

Inače, Imamoglu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona 1970. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu. Oženjen i otac troje dece.

Lokalni izbori u Turskoj su održani u martu ove godine, kada j pobedio Imamoglu, ali su oni na zahtev Erdoganove AKP poništeni i ponovljeni u nedelju, a Imamoglu je samo učvrstio svoju martovsku sa još većom razlikom u broju glasova u odnosu na svog protivkandidata.

Novi istanbulski gradonačelnik je čvrstog stava da ne odustane od žestoke bitke za prvog čoveka tog grada, posle više godina, postao najveći izazov za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i neočekivana nada za tursku demokratiju, smatra britanski "Gardijan".

Turska: Napadnut vođa glavne opozicione stranke VIDEO

Sam Erdogan je za te izbore rekao da "ko pobedi u Istanbulu, pobedio je u Turskoj", s jasnom porukom biračima i svojim aktivistima da se ti izbori u gradu koji ima stanovnika koliko i dve Srbije (više od 15 miliona) ui u kojem živi svaki peti Turčin, ne smeju izgubiti. Iako Turska nije baš "zemlja demokratije", čudo se ipak desilo. 

Imamoglu je pobedio na lokalnim izborima u Istanbulu 31. marta, ali je dužnost gradonačelnika obavljao samo 18 dana pošto je, nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog "nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima".

Nakon pobede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamoglu je obećao "novi početak" u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Izvor: Youtube/Guardian News

Imamoglu je osvojio 54 odsto glasova, ostavljajući iza sebe kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Ostale vijesti