Banjaluka: Izabran projektant urbanističkog plana

Autor:

Poslije više od četiri decenije, Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije novi Urbanistički plan koji će da definiše viziju budućeg razvoja grada, nakon što je izabran izvođač ovog posla.

0
A- A A+
panorama banjaluke, panorama, banjaluka, banj brdo, šehovi, šuma Foto: Mondo/Dušan Volaš

Na međunarodnom tenderu, ovih dana, izabran je projektant za izradu Urbanističkog plana i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a vrijednost posla je oko 550.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Najbolju ponudu dao je konzorcijum kojeg čini grupa ponuđača: Urbis centar Banjaluka, Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP Beograd i JNU Institut za zaštitu i ekologiju RS.

U toku je žalbeni rok i ukoliko ne bude žalbi na izbor projektanta, počeće realizacija izrade ovog strateškog dokumenta.

Kako su istakli u Odjeljenju za prostorno uređenje, riječ je o kompleksnom poslu sa velikim obuhvatom terena koji mora biti uključen u taj prostorno-planski dokument, tako da je za izradu ovog dokumenta potrebno do dvije godine.

Inače, Savjet za izradu urbanističkog plana, u čijem radu učestvuju brojni stručnjaci iz zemlje i regiona, utvrdio je opšte i posebne smjernice kojim će se izabrani ponuđač morati rukovoditi prilikom izrade ovog strateškog dokumenta.

Sve smjernice vode u pravcu da budući Urbanistički plan prepozna Banjaluku kao regionalni centar i grad budućnosti odnosno „smart city“ i „green city“. Takođe, da se očuva kulturni identitet grada i planiraju nove funkcije i sadržaji kojim će se unaprijediti urbani identitet, privredni kapaciteti, komunalna infarstruktura, saobraćaj, turistička ponuda i sve druge oblasti života na koje ovaj dokument direktno ili indirektno utiče.

Banjaluka bira novi urbanistički plan

Ostale vijesti