Pametna haljina otkriva seksualno uznemiravanje (VIDEO)

Autor:

Interesantan eksperiment koji treba da nas podseti da svako ima pravo da kaže "ne".

Pametna haljina otkriva seksualno uznemiravanje (VIDEO) Foto: YouTube/UM Creatives Inc, screenshot

Koliko smo "daleko" odmakli u poštovanju ljudskih prava u eri MeToo pokreta i tolike priče o seksualnom uznemiravanju u poslednjih nekoliko godina?

Ne naročito izgleda. Ako vam je ikada na tu temu pala na pamet "vrcava" mudrost o mahanju repom ili ona o sablji i mrdanju, pogledajte ovaj video:

View this post on Instagram

Svako ima pravo da kaže “ne”. Svako ima pravo da odluči da li mu dodir ili kompliment prija ili ne. Seksualno uznemiravanje je uži pojam od seksualnog nasilja i od juna 2017. po srpskom Krivičnom zakoniku je krivično delo. Iako blaži vid, može izazvati podjednako traumatične posledice. Prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Zanimljiva inicijativa kompanije “Šveps”, sprovedena od strane agencije Ogilvy, stavila je naglasak upravo na činjenicu koliko su žene izložene dodirima kojima nisu dale svoj pristanak. Ukoliko ikad osetite da ste žrtva ponašanja koje vam ne prija, ne oklevajte da ga prijavite!

A post shared by MONDO (@mondoportal) on

Marketinška agencija Ogilvy iz Brazila napravila je eksperiment, "Dress for Respect" ("Obučena za poštovanje"), kreirana je haljina sa senzorima koji beleže neželjene dodire.

Tri žene učestovale su u eksperimentu, i nosile ovu haljinu tokom izlaska u noćni klub u Sao Pauli. Svaki put kad ih je neko dodirnuo bez njihovog pristanka, to je beleženo. Rezultat? Za manje od četiri sata, njih tri dodirnute su 157 puta.

Ova haljina kreirana je sa idejom da se muškarci ohrabre da redefinišu svoje ponašanje i pristup ženama, tako da počnu da pokazuju poštovanje. Lestvica, kao što vidite, nije naročito visoko postavljenja.

Poštovanje je, najjednostavnije rečeno, priznavanje da je i ta druga osoba ljudsko biće...

Ostale vijesti