• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikola Jokić ČETVRTI u trci za MVP trofej, Amera nigde!

Autor mondo.rs

Najkorisniji igrač, "ruki" godine, defanzivac sezone, igrač koji je najviše napredovao... Sve su to nagrade u kojima su trijumfovali Evropljani. Red je sada da i Jokić ispuni izazov koji je pred njega stavio Kobi Brajant.

 Nikola Jokić četvrti u trci za MVP NBA lige Izvor: MN PRESS

Nikola Jokić, član idealne NBA petorke za sezonu 2018/19, završio je četvrti u trci za najprestižnije individualno priznanje - MVP!

Ono je pripalo još jednom Evropljaninu, grčkom asu nigerijskog porekla Janisu Adetokunbu, koji se tokom gala večeri u kalifornijskom letovalištu Santa Monika rasplakao pred milionima gledalaca.

Adetokunbo (24), prvi najkorisniji igrač lige iz Milvoki Baksa još od vremena Karima Abdul-Džabara, "skinuo je sa trona" Džejmsa Hardena iz Hjuston Roketsa i postao prvi košarkaš rođen van granica SAD kojem je pripao "Moris Podolof" trofej posle 11 godina i trijumfa Dirka Novickog u dresu Dalas Meveriksa.



U međuvremenu, MVP lige bili su Lebron Džejms (4), Stefen Kari (2), Derik Rouz, Kevin Durent, Rasel Vestbruk i Harden, koji je ove godine završio drugi na konačnoj tabeli sa 165 bodova zaostatka za "Grčkom zveri", dok je treći bio Pol Džordž iz Oklahome Siti Tander.

S obzirom na to da su glasovi novinara širom SAD pristigli dosta ranije, pa čuvani u tajnosti, NBA je još tokom plej-ofa objavio da su Adetokunbo, Harden i Džordž "finalisti",a kada je konačna tabela objavljena ispostavilo se da je na četvrtom mestu sa 144 boda zaostatka za Džordžom završila zvezda Denver Nagetsa i reprezentacije Srbije, Nikola Jokić.

Iza njega su ostali Kari iz Golden Stejt Voriorsa, Demijan Lilard iz Porrtland Trejblejzersa, Džoel Embid iz Filadelfije Seventisiksers, Kevin Durent iz Voriorsa, kao i najkorisniji igrač finalne serije plej-ofa i, za mnoge, "pravi MVP" - Kavaj Lenard iz redova novih šampiona, Toronto Reptorsa.

Tokom ceremonije NBA liga ukazala je veliku čast dvojici velikana i igrača oko čijeg rivaliteta se sve vrtelo 80-ih godina, Larija Birda iz Boston Seltiksa i Medžika Džonsona iz Los Anđeles Lejkersa. Ikone dve najveće franšize u istoriji lige dobile su nagrade za životno delo, a kakvo je to životno delo samo bilo... Bird je osvojio tri titule, dva puta biran je za MVP igrača finala, tri puta za MVP igrača lige, dok je Džonson osvojio pet šampionskih titula, uz po tri MVP nagrade za nastupe u finalima i tokom cele sezone. Zajedno su igrali jednom, u prvom i originalnom "Timu snova" i osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine.

Do sada nije zabeležena ovakva dominacija Evropljana u izborima za najprestižnije individualne nagrade u NBA ligi, utoliko što je za "rukija" godine izabran slovenački "vunderkind" Luka Dončić iz Dalasa, za najboljeg defanzivnog košarkaša sezone proglašen je francuski centar, Rudi Gober iz Jute Džez.

Amerikancima nije pripala ni nagrada za igrača koji je ostvario najveći napredak u karijeri.

U toj kategoriji trijumfovao je kamerunska "četvorka" iz Toronta, Paskal Siakam.

Sjedinjene Države na velikoj sceni dvorane u mondenskom gradiću na Tihom okeanu predstavljao je veteran Lu Vilijams iz Los Anđeles Klipersa, izabran za najboljeg "šestog igrača" lige, dok je za trenera godine proglašen Majk Badenholzer iz Milvokija.

Finalisti u izboru za "rukija" godine bili su Trae Jang iz Atlante Hoks i Denadre Ejton iz Finiks Sansa, za defanzivnog igrača sezone Adetokunbo i Džordž, za trenera godine Majkl Maloun iz Denvera i Dok Rivers iz Klipersa, za "šestog igrača" Montrezl Harel iz Klipersa i Domantas Sabonis iz Indijana Pejsersa, a za igrača koji je najviše napredovao Dearon Foks iz Sakramento Kingsa i Danđelo Rasel iz Bruklin Netsa.


Adetokunbu je pripalo 78 od 101 "prvog glasa", koji je vrednovan deset bodova, dok je "Brada" Harden na 23 listića bio na prvom mestu.

"MVP nije nagrada za statistiku i brojke, to je nagrada za pobede i one koji su sigurni da su svake noći izašli na teren i dali sve što mogu da bi pobedili. Mislim da smo to radili svi, kao tim", nastavio je Atinjanin sa skromnim izjavama.


On je rekao da je dodatni motiv ove sezone pronašao u smrti oca, zbog čega se i rasplakao, kao i izazov koji je pred njega na Twitteru postavio veliki Kobi Brajant.

KOBI JE IZAZVAO SAMO DVOJICU, RED JE NA JOKIĆA!


Od "Mambe" je zatraženo da izazove svakog igrača čiju sliku bude video na ekranu i kaže gde je, prema njegovom mišljenju, gornja granica. Brajant je rekao: "MVP" dva puta, kada je video Adetokunba i Jokića.

"Definitivno Kobi, on je jedan od onih koji su zapalili ovu vatru u meni", rekao je Adetokunbo, koji je tokom sezone beležio 27,7 poena, 12,5 sokova i 5,9 asistencija.

Baksi su sezonu završili u finalu Istoka porazom u šest utakmica od Reptorsa, uprkos tome što su imali rezultat 2:0 na startu. "Greek Freak" je u plej-ofu imao prosek od 25,5 poena, 12,3 skoka, 4,9 asistencija i 2,0 blokade.

Janis
Izvor: YouTube


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC