"Zmajevi" će u petak saznati rivale na EP

Autor:

Rukometna reprezentacija BiH u petak će saznati rivale na svom debitantskom evropskom prvenstvu, koje će sljedeće godine biti održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

0
A- A A+
BiH, rukometna reprezentacija BiH, zmajevi Foto: Anadolija/Ahmed Bešić

Rukometaši BiH plasmanom na Evropsko prvenstvo 2020. godine ostvarili su istorijski uspjeh, a "zmajevi" će u petak saznati s kim će odmjeriti snage u grupnoj fazi svog premijernog prvenstva Starog kontinenta.

Evropska rukometna federacija (EHF) saopštila je "šešire" pred žrijeb, koji će biti održan u Beču 28. juna u 18.45, a izabranici Bilala Šumana smješteni su u posljednji, četvrti "šešir".

Zajedno sa BiH, u njemu se nalaze: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina i Holandija, tako da bh. selekcija neće moći biti žrijebana u istu grupu sa ovim reprezentacijama.

U prvi, najjači "šešir", osim Španije, koja brani evropsko zlato, smješteni su još: Švedska (smješteni na poziciju 1 u grupi F), Francuska, Danska (E1), Hrvatska (A1) i Češka.

Drugi "šešir" čine: Norveška (D2), Slovenija, Njemačka (C2), Sjeverna Makedonija, Mađarska i Belorusija, dok su u trećem: Austrija (B3), Island, Crna Gora, Portugalija, Švajcarska i Letonija.

Evropsko prvenstvo 2020. godine prvo je koje će biti održano u tri države, i to Austriji, Norveškoj i Švedskoj od 10. do 26. januara naredne godine.

ISTORIJA: BiH prvi put na Evropskom prvenstvu!

Nastupiće 24 selekcije, a po dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest grupa izboriće plasman u drugu fazu takmičenja.

Ostale vijesti