Dostavljeni amandmani o ukidanju rezervne policije

Autor:

Vlada RS dostavila je poslanicima Narodne skupštinu RS amandamane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS.

1
A- A A+
MUP Foto: Srna

Prvim amandmanom briše se član o uspostavljanju rezervnog sastava policije. Obrazloženje je da je MUP RS u proteklom periodu proveo dodatne analize, te je utvrđeno da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period i dodatna sredstva, te će MUP u narednom periodu obaviti reorganizaciju postojećih inteventnih snaga.

"Na ovaj način biće u mogućnosti brže i efikasnije odgovoriti na sve bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo i koje možemo očekivati u narednom periodu", navedeno je.

Ostali amandmani odnose se na brisanje zakonskih članova koji su bili u vezi sa rezervnim sastavom, a naglašeno je samo da su amandmani razmatrani i prihvaćeni juče na telefonskoj sjednici Vlade RS.

amandmani Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS juče je, dan uoči početka rasprave u Narodnoj skupštini RS, saopštilo da je donesena odluka da iz Prijedloga zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, povuče član koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije.

Takođe, odlučeno je da Jedinica za podršku promijeni naziv u Žandarmerija, te da će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima.

Međutim, danas, sve do dolaska ovog zakonskog prijedloga na dnevni red, poslanici nisu dobili amandmane niti izmijenjen tekst zakona, zbog čega su negodovali uglavnom poslanici opozicije.

MUP RS povlači rezervni sastav policije!

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je rekao da je stvar predlagača da odluči kada je vrijeme za povlačenje ili treba djelovati amandmanski, te dodao da se poslovnički, amandmani mogu predložiti sve dok traje rasprava o tački.

B.S.

Ostale vijesti