Evo zašto se modrice pojavljuju "niotkuda"

Autor:

Ali, ako vam modrice izlaze "čim se pogledate", odnosno bez očiglednog uzroka, to može biti i znak ozbiljnijih medicinskih stanja.

Evo zašto se modrice pojavljuju "niotkuda" Foto: Guliver/Getty Images/kmatija

Modrice često ignorišemo, kao uobičajenu pojavu, nastaju kad se udarimo, pa malo krvi iscuri iz sitnih krvnih sudova u meko tkivo neposredno pod kožom. Kako starimo, modrice se sve lakše pojavljuju jer koža postaje tanja i krvni sudovi su izloženiji povredama.

Ali, ako vam modrice izlaze "čim se pogledate", odnosno bez očiglednog uzroka, to može biti i znak ozbiljnijih medicinskih stanja:

Bolesti jetre

Alkoholičari su skloni problemima sa jetrom, konkretno cirozi, koja jetru sprečava da stvara proteine neophodne za zgrušavanje krvi, između ostalog. Koža može da poprimi žućkastu boju, prisutan je svrab, urin postaje tamniji, noge otiču… I, da, modrice izlaze naizgled "bez razloga".

Poremećaji u zgrušavanju krvi

Urođeni poremećaji u zgrušavanju krvi mogu da učine ili da se krv preterano zgrušava, ili da se ne zgrušava uopšte, i oba stanja su vrlo opasna. Takođe, oba stanja izazivaju pojavu modrica niotkuda.

Manjak vitamina

Ako vam modrice izlaze lakše i češće nego ranije, moguće je da vam nedostaju vitamini C i K. Pokušajte da promenite ishranu, tako da pojačate unos ovih vitamina, ili uzimajte suplemente.

Određeni tipovi kancera

Leukemija pogađa koštanu srž, i kao posledica javljaju se, između ostalog i krvarenje desni, i modrice koje se pojavljuju same od sebe.

Zapaljenje krvnih sudova

Određeni problemi sa krvnim sudovima, konkretno vaskulitis, mogu da izazovu i lakše pojavljivanje modrica. Osim toga, simptomi vaskulitisa su i čirevi, kratak dah, ljubičaste fleke po koži. Ovo stanje ublažava se steroidnim lekovima.

Staračke fleke

Oko deset odsto ljudi starijih od 50 godina primetiće u nekom trenutku ljubičaste ili crvenkaste fleke po šakama i rukama. Ove fleke obično traju duže nego modrice, a kad zacele, koža na tim mesrtima postaje braonkasta.

Određeni lekovi

Neki lekovi iz klase antidepresiva, kao i lekovi protiv zgrušavanja krvi mogu povećati rizik od pojave modrica, prenosi Medical Daily.

Tagovi:

Ostale vijesti