• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HIT na internetu: HAKOVANJE ocena i lažne diplome

Autor mondo.rs

Sajber kriminalci iskorišćavaju đake i studente, nudeći onlajn usluge hakovanja ocena i lažne diplome na crnom tržištu.

 HIT na internetu: HAKOVANJE ocena i lažne diplome Izvor: MONDO / Kaspersky

Izveštaji o mladim ljudima, koji upadaju u školske sisteme radi promene ocena, brisanja izostanaka ili ometanja procesa testiranja nisu novi, kao ni dostupnost lažnih sertifikata i diploma. Tokom godina, razvili su se različiti sistemi, koji olakšavaju varanje u oblasti akademskih dostignuća. Ovo uključuje forume za diskusiju, uputstva i video snimke. Istraživači poznate bezbednosne kompanije su odlučili da detaljnije istraže takvu prevaru u oblasti obrazovanja.

Samo jednom pretragom na internetu 12. juna je otkriven dobavljač usluga hakovanja ocena i lažnih diploma, sa lako razumljivim obrascem, koji omogućava klijentu da po svom izboru odabere predmet, nivo diplome i instituciju izdavanja. Takođe su bili dostupni školski sertifikati, koji pokrivaju dugi spisak predmeta.

Pročitajte i ovo:  PROVALJEN test iz matematike za maturante!

Istraživači su, takođe pretražili neke od najčešće korišćenih školskih informacionih sistema i otkrili da su se, pored istorije prijavljenih grešaka, mnogi oslanjali samo na korisnička imena i lozinke za autentifikaciju studentskog, roditeljskog i nastavničkog pristupa - što čini da ih je zabrinjavajuće lako hakovati pomoću ukradenih ili ponovo upotrebljenih ulaznih podataka.

Pošto obrazovanje postaje sve više digitalno i povezano, informacioni sistemi koji podržavaju učenje pružaju nove mogućnosti čak i za umereno kvalifikovane hakere, a ukoliko to ne želite sami da uradite, možete pronaći onlajn uslugu hakovanja, koja će to uraditi umesto vas. Istraživanje je, takođe otkrilo dobavljača na crnom tržištu koji bi, uz doplatu, napravio sertifikat po vašem izboru. Za većinu mladih ljudi, koji naporno rade na pripremi i polaganju ispita, i školama i fakultetima, koji ih podržavaju, takva varanja mogu biti vrlo demorališući - a to je pored činjenice da su prevare u obrazovanju krivično delo. Nastavnici nisu stručnjaci za bezbednost i možda ne znaju ili se ne sećaju šta bi trebalo da rade, ali na sreću postoje neki jednostavni koraci koje obrazovne institucije i poslodavci mogu da učine kako bi ostali bezbedni”, rekao je Dejvid Džakobi, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky, koji je već ranije govorio za MONDO MobIT.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS