• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Durent odlučio: Neće 31.500.000, Voriorsima ostaje Klej

Autor mondo.rs

Prvi američki košarkaški novinar objavio je ovo na Twitteru, posle čega je jedno vreme protal ESPN imao problema sa radom usled naleta poseta.

Sajt vodeće američke sportske mreže ESPN imao je problema sa radom danas nakon što je prvi košarkaški novinar Sjedinjenih Država objavio da je Kevin Durent odlučio da postane slobodan agent.

Adrijan Vojnarovski napisao je na Twitter nalogu sledeće:

"Zvezda Golden Stejt Voriorsa Kevin Durent odbio je 31,5 miliona dolara vrednu opciju u ugovoru i postao slobodan agent, preneo je za ESPN izvor iz lige. Durent i njegov poslovni menadžer Rik Klajmen nalaze se u Njujorku, gde razmatraju opcije pred prelazni rok. Za sada, ceo proces ostaje u privatnosti".

Bez obzira na to što Voj, koji tradicionalno objavljuje izbore NBA timova pre nego što komesar Adam Silver pročita imena igrača na draftu, nije nagovestio šta će biti naredna odluka najboljeg napadača današnjice, pretpostavka je da se iza svega krije dugoročan "maksi" ugovor koji je pred Durenta i Klajmena postavio jedan ili više timova.

Durent je imao opciju da uđe u poslednju sezonu ugovora sa Voriorsima, zaradi 31,5 miliona i potom kao slobodan agent - ali posle sezone provedene na oporavku od povrede - potpiše četvorogodišnji ugovor od 164 miliona dolara. Odlučio se, ipak, na drugačiji potez, koji su upućeni shvatili i kao poruku zainteresovanim generalnim menadžerima da ga interesuje samo dugoročna saradnja.

Važno je reći da ovo ne isključuje mogućnost da Durent, posle razgovora sa menadžerom, ostane u Golden Stejtu, jedinom timu koji je u poziciji da mu ponudi petogodišnji ugovor vredan 220 miliona. 

KD je doživeo povredu lista noge tokom druge runde plej-ofa sa Hjuston Roketsima, zbog koje je propustio poslednje dve utakmice te serije, kompletnu sa Portland Trejblejzersima u finalu konferencije i prve četiri velikog finala sa Toronto Reptorsima, a kada je u dogovoru sa lekarima, stručnim štabom i menadžmentom Voriorsa odlučio da se vrati za peti meč - suočio se sa jednom od najtežih povreda u sportu, pokidao Ahilovu tetivu, obavio operaciju i jedno od "najvrelijih" leta u istoriji NBA dočekao na štakama svestan da najverovatnije neće igrati košarku jeseni 2020.


U trećoj više nego u prethodne dve, Kevin Durent imao je vidno nezdrav odnos sa najsrčanijim igračem ekipe, Drajmondom Grinom, sa kojim se svađao i tokom samih utakmica.

Nakon što se u finišu šeste i poslednje utakmice serije teško povredio još jedan budući slobodan agent iz redova "ratnika", Klej Tompson, to je Voriorse dovelo u veoma neugodan položaj, jer je trebalo o "maksi" ugovorima pregovarati sa dvojicom velikih zvezda lige, koji sasvim izvesno neće igrati takmičarsku košarku u sezoni 2019-20.

Moguće da je Durent na ovaj način olakšao posao i pojednostavio izbor generalnom menadžeru Golden Stejta, Bobu Majersu, koji je pre dve sezone učinio Stefena Karija najbolje plaćenim igračem u istoriji košarke ugovorom prema kom će prvo lice franšize u naredne tri sezone zaraditi 40,2, 43,1 i 45,8 miliona dolara.

Ukoliko se Voriorsi odluče da ne izjednačavaju ponude koje Durent, očigledno, ima pred sobom, donekle je izvesno i da će Karijev "spleš brat" Tomson biti nagrađen za godine odricanja, profesionalizma i izvrnosti ugovorom kakav zaslužuje, a kakav je nemoguće uklopiti u aktuelni "selari kep" i sa Karijevim i sa Durentovim primanjima.

Tompson je ove sezone zaradio 18,9 miliona dolara i desetak minuta pre isteka poslednje utakmice pokidao prednje ukrštene ligamente, za šta je predviđen najmanje šestomesečni oporavak, s tim da se najskuplje plaćeni sportisti sveta neretko vraćaju na teren dosta kasnije kako bi se maksimalno umanjila mogućnost obnavljanja povrede.

Kevin Durent, Kavaj Lenard, Kajri Irving, Kemba Voker, Klej Tompson, Džimi Batler, Danđelo Rasel, Tobajas Heris, Kristaps Porzingis, Kris Midlton, Nikola Vučević, Demarkus Kazins, Džulijus Rendl, Al Horford, Mark Gasol, Bojan Bogdanović, Bruk Lopez, Deandre Džordan, Malkom Brogdon, Nikola Mirotić, Goran Dragić, Dani Grin, Džej-Džej Redik, Harison Barns, Markus Moris, Tadijus Jang, Rudi Gej, Riki Rubio i Derik Rouz samo su neki od igrača koji će na leto postati delimično ili potpuno slobodni agenti.

Ekipa Golden Stejta koštala je 146,3 miliona dolara u sezoni 2018-19 i bila jeftinija samo od sastava Majami Hita (153,2), a ako bismo sabrali samo ugovore koji će važiti i naredne sezone ta cifra je sa Durentom iznosila 113,3, od danas 81,8 miliona dolara.

U jednom od najbučnijih prelazaka slobodnih agenata u istoriji lige, Durent je posle jedne sezone u Sijetl Supersoniksima i osam u Oklahoma Siti Tanderu, timu koji je nastao selidbom Soniksa, na leto 2016. odlučio da pojača šampionski sastav Voriorsa, zbog čega je bio i ostao žestoko kritikovan u delu američke sportske javnosti.

U prve dve sezone pod vođstvom trenera Stiva Kera, Kej-Di je osvojio dve titule i oba puta bio proglašen za MVP igrača finalne serije, ali je proleće 2019. sve promenilo, tako da titula više na stanuje u Ouklendu, a izgleda ni Kevin Durent.

Na kraju, i Voriorsima je ovo bila poslednja sezona u Ouklendu i dvorani "Orakl", koja će biti srušena. Od naredne će Golden Stejt igrati sa druge strane zaliva, u San Francisku.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC