Saveti za uspešnu i srećnu vezu na daljinu

Autor:

Ako ste u vezi na daljinu ili ima izgleda da će vaša veza postati takva, pročitajte ove savete stručnjaka.

Saveti za uspešnu i srećnu vezu na daljinu Foto: Guliver/Getty Images/Zdenka_Simekova

Iz ovih ili onih razloga ljudi privremeno budu u vezi na daljinu. Daljina ne mora da presudi vezi, vaša ljubav može da opstane, ako pratite ove savete stručnjaka za uspešne veze na daljinu.

Postavite pravila

"Veoma je važno da postavite realistična i zdrava očekivanja", kaže psiholog Džoslin Karnas. To podrazumeva da se dogovorite na koji način ćete ostati u kontaktu, koliko često ćete se čuti telefonom, koliko često ćete se viđati...

"Ne postoji pravi ili pogrešan odgovor, ali problemi će se javiti ako o svemu ovome ne razgovarate", tvrdi psiholog.

Šaljite glasovne poruke

Em što ćete u mnogim situacijama izbeći nesporazume (koji se često dešavaju sa SMS porukama jer jedna strana nešto pogrešno protumači), em ćete uživati u partnerovom glasu i on u vašem.

Kada možete, koristite i video pozive.

"To što ćete videti jedno drugo svakako će pomoći u komunikaciji", kaže bračni i porodični terapeut Lesli Doares.

Obratite pažnju na važne stvari

Kada razgovarate ili se dopisujete, i partner vam kaže da ima nešto važno – pred njim/njom je važan sastanak ili treba da ode kod lekara, recimo, zapamtite to i zapišite nakon razgovora.

Tako ćete lakše zapamtiti da partneru pošaljete poruku "Srećno danas" pred sastanak ili da ga/je pitate kako je sve prošlo nakon toga.

Verovatno ćete neke stvari i zaboraviti, ali ovo zapisivanje će vam pomoći da budete u toku sa partnerovim životom, onako kako biste bili da ne postoji daljina među vama.  

Gledajte "zajedno" omiljenu seriju

Pokušajte da održite neke zajedničke navike i na daljinu. Recimo, uključite video poziv i zajedno gledajte omiljenu seriju – nije baš isto kao kada ste zajedno, ali je najbliže tome što može da bude.

Razmenite majicu

Dok ste razdvojeni, utehu može da vam pruži partnerova omiljena majica, koja će vas podsetiti na njegov/njen miris.

Dajte mu/joj poklon

Teško je kada treba opet da se razdvojite nakon vremena koje ste proveli zajedno prilikom posete. Zato stručnjaci savetuju da mu/joj ostavite mali poklon – čokoladu, knjigu, malu poruku u kojoj ćete napisati u čemu ste najviše uživali tokom zajedničkog vremena... Bilo šta što će partnera podsećati na vas i "održavati" vaše prisustvo.

Zapišite zašto verujete partneru

I pročitajte to svaki put kada nastupi krizni trenutak i zapitate se da li vas vara. Kada se ne viđate redovno, ponekad se takve misli jednostavno jave.

"Jako je teško osećati nesigurnost u vezi na daljinu jer ne možete da se jednostavno nađete i rešite problem", kaže psiholog Doares.

Zato, kada ste veoma zadovoljni vezom i sigurni u vaš odnos, zapišite na papir ili u telefon nekoliko razloga zašto vam je tako lepo i zašto toliko verujete partneru. Zatim to pročitajte svaki put kada "odlepite".

Razgovarajte o tome do kada ćete biti u vezi na daljinu

Iskreno razgovarajte o tome zbog čega morate da budete razdvojeni i do kada će biti tako. To će vam pomoći da izdržite sve teške trenutke jer ćete imati čemu da se radujete – danu kada ćete opet svakodnevno biti zajedno.

Ostale vijesti