• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burno u Formuli 1: TRI kruga prije kraja - MAKS

Autor mondo.rs

Holandski vozač "oteo" Šarlu Lekleru prvu pobjedu u karijeri. Ponovo će biti žalbi...

Mercedes prvi put ove sezone nije pobijedio!

Odlični Šarl Lekler, vozač Ferarija, bio je na "pol" poziciji u Austriji i vozio je skoro savršenu trku - do tri kruga prije kraja. Tada ga je pretekao uporni Maks Ferštapen za volanom Red Bula.

Holanđanin je u trenutku odluke pretekao momka iz Monaka, primorao ga da na nekoliko sekundi napusti stazu i do kraja zaokružio trku karijere.

Sa ovogodišnjim iskustvom iz Montreala, gde je Sebastijanu Fetelu "oteta" pobjeda protiv Luisa Hamiltona zbog stroge odluke nadležnih o preticanju, i sada bi trebalo biti strpljiv, pa sačekati da Formula 1 tek ozvaniči sedmi trijumf Holanđanina u karijeri.

Lekler se žalio da nije imao gdje da ode u trenutku Ferstapenovog "napada", a taj argument donio je Hamiltonu trijumf u Kanadi. I sada, kao i tada, bila bi šteta da se na taj način pokvari slavlje vozača dana, koji je krenuo sa treće pozicije i ostvario trijumf.

"Ako ovo nije bilo po pravilima, onda ne znam čemu trkanje i čemu Formula 1", pitao je današnji pobjednik prije nego što je uzeo šampanjac.

Pogledajte momenat koji će pregledati stjuardi.



Treće, najniže mjesto na podijumu zauzeo je vozač Mercedesa, Valteri Botas. Četvrti je bio Sebastijan Fetel (Ferari), peti branilac titule Luis Hamilton (Mercedes), šesti Lando Noris (Meklaren), sedmi Pjer Gasli (Red Bul), osmi Karlos Sajnc (Meklaren), a deveti Kimi Raikonen (Alfa Romeo).

Za generalni plasman vozača i konstruktora sačekaćemo zvaničnu potvrdu Ferstapenove pobjede...

Lekler je dobro startovao i zadržao prvo mjesto, dok je Verstapen krenuo loše i sa drugog mjesta pao je na peto, a ubrzo i na sedmo, pa deveto. Dobro je krenuo i Botas i probio se na drugo mjesto ispred Norisa, koga je ubrzo obišao Hamilton i našao se iza timskog kolege. Takođe, Norisa je obišao i Raikonen za četvrto mjesto. Dobro je startovao i Fetel, koji se sa devetog popeo na šesto mjesto.

Do četvrtog kruga Lekler je stekao 2,3 sekunde nad Botasom, a ubrzo je Fetel obišao Norisa. Takođe, mladog Britanca nekoliko krugova kasnije obišao je i Verstapen, dok je Fetel uspio da obiđe Raikonena i zauzeo je četvrto mjesto. Verstapen je dobro vozio i obišao je Raikonena za petu poziciju.

U tim trenucima dobro je vozio Fetel i smanjivao je zaostatak za Hamiltonom, koji je u 18. krugu iznosio 3,2 sekunde. Nijemcu su iz boksa rekli da nastavi dobro da vozi i primakne se aktuelnom šampionu, koji je u međuvremenu smanjio zaostatak za timskim kolegom Botasom.

Botas je u 22. krugu otišao na zamjenu guma, a isto je učinio i Fetel, koji se poslije nešto lošije reakcije mehaničara zadržao šest sekundi i na stazu se vratio kao osmi. Botas je u tim trenucima bio četvrti. Krug kasnije i Lekler je otišao u boks i na stazu se vratio ispred Botasa, na treće mjesto, a vođstvo je preuzeo Hamilton, ispred Verstapena.

Fetel je dobro vozio, smanjivao je zaostatak i do 27. kruga popeo se na peto mjesto. Hamilton se zatim požalio na prednje krilo, koje je i zamijenjeno, zajedno sa gumama, u 30. krugu. On se na stazu vratio iza Fetela. U 32. krugu Verstapen je otišao u boks i na stazu se vratio kao četvrti, iza Fetela, ali ispred Hamiltona.

U međuvremenu, Lekler je stekao 4,8 sekundi prednosti nad Botasom, koji je "bežao" Fetelu oko četiri sekunde. Nijemcu se na 2,5 sekunde primakao Verstapen, za kojim je Hamilton u 42. krugu zaostajao 9,4 sekunde.

Verstapen je odlično vozio primakao se Fetelu, koga je u 48. krugu pokušao da obiđe, ali se četvorostruki prvak dobro odbranio. Dva kruga kasnije vozač Red Bula obišao je Fetela i našao se iza Botasa. Fetel je u 51. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na stazu kao peti.

Verstapen se zatim požalio na gubi snagu motora, ali je ubrzo obišao Botasa, pa vozio najbrži krug. Holanđanin je u 68. krugu napao Leklera, vozač Ferarija se odbranio, ali to nije uspio krug kasnije. Verstapen ga je napao, išli su točak uz točak, crveni bolid je na kratko izašao sa staze, a Red Bul je preuzeo vođstvo.

U završnici, Fetel je obišao Hamiltona i preuzeo četvrto mjesto.

Naredna trka u šampionatu na programu je 14. jula za Veliku nagradu Velike Britanije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC