Sindikat apeluje: Zaštitite radnike od vrućine

Autor:

Savez sindikata Republike Srpske apelovao je na poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da izvrše preraspodjelu radnog vremena radi vrućine

0
A- A A+
radnici Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Sindikat predlaže da u periodu kada temperatura dostiže maksimum, radnici prekinu sa radom kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih i spriječili eventualne nezgode.

Poslodavci, čiji zaposleni rade u zatvorenom dužni su tokom perioda visoke temperature obezbijediti adekvatne uslove, odnosno klimatizovane prostorije i zaštitnu opremu, saopšteno je iz Saveza.

Savez sindikata poziva Inspektorat Republike Srpske da pojačano vrši kontrolu primjene Zakona o zaštiti i zdravlja na radu, kako bi radnici bili zaštićeni, te kako bi bile izbjegnute štetne posljedice i za zaposlene i za poslodavce.

Prethodno je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika.

U saopštenju se podsjeća da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke teperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

U Republici Srpskoj danas je sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi za sutra i u srijedu, 3. jula, prognoziraju 36, odnosno 33 stepena Celzijusova.

Ostale vijesti