"General" Tramp HOĆE TENKOVE NA PARADI

Autor:

"Vidjela žaba..." kaže srpska poslovica a u američkoj izvedbi ona glasi - tenkovi na ulicama Vašingtona.

0
A- A A+
tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Tenkovi "abrams" i oklopna vozila "bredli" američke vojske stigli su u Vašington, pošto je predsjednik SAD Donald Tramp zahtevao da i takva vozila učestvuju 4. jula na proslavi Dana nezavisnosti.

Tramp je poželio paradu tenkova i drugih vojnih vozila pošto je prisustvovao sličnom događaju 14. jula 2017. u Parizu, na Dan pada Bastilje, navodi AP.

Od toga se odustalo zbog visokih troškova i protivljenja lokalnih vlasti, zabrinutih za štetu koju bi tenkovi teški po 62 tone mogli da naprave na gradskim ulicama.

Izvor: Youtube/RandomCinema

Tramp je, međutim, u ponedjeljak poručio iz Bijele kuće: "Imaćemo neke tenkove napolju".

"Treba biti prilično oprezan sa tenkovima, jer putevi imaju tendenciju da ih ne vole. Zato treba da ih smjestimo na određena područja, ali imamo potpuno nove tenkove 'šerman' i 'abrams'", rekao je Tramp.

Tenkove "šerman" je zapravo američka vojska koristila u Drugom svjetskom ratu, ali se ne upotrebljavaju decenijama. Sada je glavni američki tenk "abrams" (abrams m1a2).

"Imaćemo sjajan 4. jul u Vašingtonu, kakav nikada nije bio. Biće poseban i nadam se da će doći mnogo ljudi. Izgovoriću nekoliko reći i imaćemo avione iznad nas, najbolje lovce na svijetu i druge avione", izjavio je Tramp.

Ostale vijesti