• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati se sada KAJU: Napuštanje postolja bila je GREŠKA

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini, hrvatska košarka osvojila je posljednju medalju na velikim takmičenjima. A te godine su sišli sa postolja da ne bi gledali reprezentaciju Jugoslavije sa zlatom...

 Hrvati-napustili-postolje-u-Atini-Aco-Petrovic-o-napustanju-postolja-u-Atini-1995.-godine Izvor: MN PRESS

Evropsko prvenstvo u Atini 1995. godine i epsko finale tadašnje SR Jugoslavije i Litvanije. Šarunas Marčuljonis je odigrao utakmicu života, ali mu je slavu "oteo" fenomenalni Aleksandar Đorđević koji je odigrao spektakularan meč.

Predrag Danilović je zakucao preko Arvidasa Sabonisa, a Litvanci su, u jednom trenutku, nezadovoljni suđenjem, zaprijetili da će napustiti parket. Ipak, poslije ubjeđivanja, nastavili su da igraju i izgubili. Prvak Evrope postala je SR Jugoslavija, a na ulicama gradova u Srbiji i Crnoj Gori neopisivo slavlje...

Uručivanje medalja bila je posebna epizoda.

Hrvati su u borbi za treće mjesto dobili domaćina Grčku, i izašli su da prime bronzane medalje. Ali, prije nego što je reprezentativcima SR Jugoslavije uručeno zlato, Hrvati su pognutih glava, silazili sa postolja, ne želeći da slušaju himnu "Hej, Sloveni", koja je koju godinu ranije bila i njihova.

Nikada se više nisu vratili na postolje ni na jednom velikom takmičenju.

PODSJETITE SE TIH DETALJA (napuštanje postolja u 6:54)

Evropsko prvenstvo u Atini 1995.
Izvor: YouTube/Basketball VHS archives

Navodno je tog 2. jula 1995. godine u hrvatsku svlačionicu ušao i Šarunas Marčuljonis, rekavši da će i oni otići sa postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, već zato što su pokradeni. Ali, Marčuljonis je ostao na postolju, kao i cijela litvanska reprezentacija.

Zbog selektora Srbije skuplji taksi u Vilnjusu?!



Decenijama kasnije, selektor hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović, prisjetio se tog turnira i detalja kada su Hrvati sišli sa postolja.

"Đorđevićeve trojke i Toliverovo suđenje odredili su tok finalne utakmice. I dok se još igrala ta finalna utakmica trajala je neka 'tiha diplomatija' između rukovodstva hrvatske košarkaške reprezentacije, prvenstveno direktora reprezentacije Mirka Novosela i kabineta predsjednika Hrvatske. Na toj je liniji praktično je i donijeta odluka da se izađe na dodjelu medalja, primi bronza i onda napusti dvorana", rekao je Petrović, prenosi zagrebački "Jutarnji list". 

Na konstataciju da je taj gest negativno odjeknuo širom Evrope, Aco Petrović odgovara:

"Da, ali to uvijek treba gledati u kontekstu vremena. Danas, 2019. godine je jasno da je to bila ogromna grešška i pogrešna procjena. Ali, 1995. još je bjesnio rat i sa te tačke gledišta taj je čin bio sasvim normalan".

To je bila posljednja medalja Hrvatske na velikim košarkaškim takmičenjima.

"Da, nažalost, tako je ispalo", kaže Petrović.

Mirko Novosel, međutim, ima drugačiju verziju priče o odlasku sa podijuma od tadašnjeg selektora Ace Petrovića.

"Nije to niko naredio, bila je to spontana odluka igrača, kao određeni revolt za suđenje u finalu američkog sudije. Nismo to planirali. Nema tu šta mnogo više da se priča...", kaže Novosel.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC