NSRS: Maksimalno snizili kvorum, pa opet ne dolaze

Današnja sjednica Nardnе skupštine Republike Srpske prekinuta je oko 14.15 sati jer u plenarnoj sali nije bilo kvoruma.

NSRS: Maksimalno snizili kvorum, pa opet ne dolaze Foto: Srna/Milenko Šukalo

- Dajem pauzu od 15 minuta jer nemamo kvorum za rad – kazala je kratko potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić – Jovičević.

Zasjedanje je tako prisilno prekinuto tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, jer u sali nije bilo dovoljno poslanika da bi se nastavio rad. Neki su ranije najavili da zbog drugih obaveza neće prisustvovati sjednici, dok je dobar dio poslanika, za vrijeme rasprave, sjedio u skupštinskom restoranu.

Kuriozitet je da su poslanici u martu 2017. godine maksimalno snizili kvorum, te je tada izglasano da će ubuduće kvorum neophodan za rad parlamenta Srpske biti 28, umjesto dosadašnjih 42 poslanika. Danas se pokazalo da ih se ni 28 ne može skupiti da sjede na svojim radnim mjestima – u skupštinskim klupama.

Prije dvije godine je glasovima većine usvojeno da je dovoljno da tokom rasprave u skupštinskim klupama bude samo trećina od ukupno 83 poslanika, dok je ranije u skupštinskoj sali morala da bude natpolovična većina. Tada je opozicija oštro kritikovala smanjenje kvoruma, uz ocjenu da je to ponižavajuće prema glasačkom tijelu, koje ih bira, a oni onda ne dolaze na sjednice za šta su dobro plaćeni. Sa druge strane, tadašnja vlast je smatrala da su do sada samo oni poštovali obavezu dolaska na sjednice, te „sjedili i održavali kvorum“.

Nedolazak svakako ne utiče na plate, i u slučaju profesionalnih poslanika, one iznose oko 2.550 KM.

Tagovi:

Ostale vijesti