Izbor za mis Banjaluke 1932. godine

Beogradsko "Vreme" 15. januara 1932. donosi zanimljiv tekst u kome se opisuje izbor za mis Banjaluke te godine.

1
A- A A+
Kandidatkinje za mis Jugoslavije 1932. Foto: printscreen/Vreme, 29.1.1932. Kandidatkinje za mis Jugoslavije 1932.

"Sinoć je u hotelu Bosna na velikoj zabavi Kola srpskih sestara, a na dočeku Nove godine, izabrana mis Banjaluke za 1932. godinu, prema konkursu 'Vremena'. Odziv je bio više nego sjajan. Dekorisana dvorana Bosne bila je mala da primi ogroman broj posjetilaca", navodi "Vreme".

U nastavku, list piše da se naročiti žiri od 12 članova, u koji su ušli akademski slikari, novinari, profesori i predstavnici kulturnih društava "našao se u delikatnom položaju, jer se pred njim nalazio sjajan revi najljepših djevojaka Banjaluke".

"Širi izbor obavljen je glasanjem. Žiri je izdvojio deset najljepših dama, a zatim jednoglasno izabrao za mis Banjaluke gospođicu Danicu Glušac, studentkinju filozofije, kćerku senatora g. dr Vase Glušca, poznatog nacionalnog radnika. Za počasne dame izabrane su gospođice Milesa Anđelković i Slavica Pajić", piše "Vreme", na žalost ne donoseći fotografije sa ovog interesantnog događaja. Ipak, u nastavku opisuju se "atributi" izabrane misice:

"Gospođica Danica Glušac predstavlja impozantnu figuru, ističući se kako ljepotom glave tako i ljepotom stasa. Banjalučani su uvjereni da će njihova predstavnica na skupu ljepotica u Beogradu skrenuti na sebe ozbiljnu pažnju, pa možda čak i s pravom osvojiti najveće priznanje i počast: titulu mis Jugoslavije..."

Ipak, to se nije desilo. Na finalnom izboru za mis Jugoslavije u Beogradu, o kome "Vreme" uz par fotografija izvještava 29. januara 1932, izabrana je Olga Đurić, ćerka sveštenika iz Velikog Bečkereka, dok su pratilje bile Đina Devčić, mis Zagreba i Ksenija Begović, mis Cetinja.

Mis Jugoslavije 1932. sa pratiljama Foto: printscreen/Vreme, 29.1.1932. Mis Jugoslavije 1932. sa pratiljama

Ukoliko vam se dopadaju priče iz stare štampe, zapratite "Priče iz naftalina" i na facebooku! (LINK)

Tagovi:

Ostale vijesti