• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumunima upalilo U21 pravilo, da li će i SRBIJI?

Autor mondo.rs

Gledajući zvaničnu statistiku, srpski fudbal ne "kuburi" kada je u pitanju pružanje šanse mladim igračima, ali je pravilo o obaveznom igranju fudbalera do 21 godine pomoglo razvoju rumunskog fudbala. Hoće li i Superligi?

 Pravilo-dvojica-igraca-do-21-godine-moraju-da-pocnu-mec-u-Superligi-Primjer-Rumunija-Emanuel-Rosu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vrijeme je da se priča o novom pravilu u Superligi - iako ono neće biti primijenjivano još tačno godinu dana, odnosno biće na snazi od sezone 2020/21!

U pitanju je novost koja je usvojena na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora FSS, a koja podrazumijeva da će treneri biti u obavezi da u startnu postavu uvrsteDVOJICU igrača mlađih od 21 godine, odnosno onih kojima u krštenici piše "noviji" datum od 1. januara 1999. godine.

Iz FSS još se niko nije oglasio povodom ovog važnog pitanja, ali nije naročito teško pogoditi šta je ideja - veća šansa za mlade fudbalere i njihovo ranije "sazrijevanje".

/VAŽNA PROMJENA U SUPERLIGI: DVOJICA MLADIH MORAJU DA POČNU MEČ/

Očigledno je procijenjeno da mladi fudbaleri, konkretno oni mlađi od 21 godine, ne dobijaju dovoljnu šansu u Superligi, zbog čega je uvedeno pravilo koje će možda i iritirati neke trenere, pošto im se indirektno "miješa" u sastavljanje početne postave…

Srbija nije prva koja se dosjetila ovakve "pozitivne diskriminacije" - čak bi moglo da se kaže da je pravilo "prekopirala" od svojih istočnih susjeda - Rumuna!

U prethodne četiri sezone u najjačoj ligi Rumunije treneri su u startnoj postavi morali da koriste jednog igrača mlađeg od 21 godine, dok su odlučili da od naredne to povećaju na dva - očigledno zadovoljni rezultatima koje su mogli da vide.

Tragom informacije kako ovo pravilo funkcioniše u praksi i šta je sve donijelo Rumunima, MONDO je kontaktirao novinara Emanuela Rošua, "hroničara" tamošnjeg fudbala.

/UKINUTA I PODJELA BODOVA: SUPERLIGA PROMIJENILA FORMAT ZA 19/20/

Kada smo ga upitali kakve su bile prve reakcije rumunskih klubova kada je ovo pravilo usvojeno 2015. godine, novinar koji je pisao za Gardijan, BBC, ESPN i 442, kazao nam je da je u pitanju sličan otpor kakav se trenutno može vidjeti i kod srpskih navijača.

"O, da. Bila je velika debata o tome kako će to uticati na klubove. Liga je bila protiv toga, ali se na kraju ispostavio kao briljantan potez FS Rumunije!", objasnio nam je Rošu.

Prve "plodove" ovog pravila Rumuni su mogli da vide već ovog ljeta kada se njihova mlada reprezentacija kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, prvi put poslije dvije decenije, a potom je napravila i iznenađenje plasiravši se u polufinale.

"To je definitivno pomoglo mladim fudbalerima koji su dobili prostor da se pokažu. Naročit 'dobitnik' novog pravila bila je mlada reprezentacija Rumunije, ali mora se reći da je isto i sa klubovima. Mogli su da zarade veći novac od prodaje talentovanih igrača", kazao nam je Rošu koji je na pitanje da li postoje neke negativne pojave u čitavoj priči oko ovog pravila, kazao da ih - jednostavno ne vidi.

/I OVO JE NOVOST: NEOGRANIČENO POZAJMLJIVANJE IGRAČA/

Prostora za razmišljanje i te kako ima.

Da li bi talentovani fudbaleri bez obzira na ovo pravilo svakako dobijali šansu? Da li će neki treneri biti u još većem strahu od otkaza jer ne mogu da izvedu najjači tim? Hoće li timovi pokušati da "zaobiđu" ovu obavezu?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Odlukom koju je potpisao prvi čovjek srpskog fudbala Slaviša Kokeza unaprijed je "anticipirano" i moguće izbjegavanje ovog pravila…

"Ukoliko se za vrijeme prvog poluvremena utakmice vrši zamjena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umjesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine", stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove.

Biće zanimljivo ipak ako se mladi fudbaler koji se nađe u startnoj postavi povrijedi, a na klupi ne sjedi igrač koji nastupa na istoj poziciji poput njega.

Moguće je da Srbiju čekaju živopisne anegdote, a da li ih je bilo u Rumuniji?

"Da, naravno da je bilo… Vlasnik FSCB (Steaua) Điđi Bekali prijetio je Savezu da će ih tužiti jer tjeraju njegov tim da nastupa sa U21 igračem, ali je na kraju odustao od toga", prisjetio se Rošu koji sa svojim pratiocima na Twitteru često dijeli slične priče iz tamošnjeg fudbala.

Ipak, velika je razlika između jednog i dva obavezna igrača u startnih 11.

Gledajući "prosjeke godina" iz prošle sezone - klubovi poput Vojvodine (21,5 godina), Čukaričkog (21,7), Spartaka (22,4), možda i Partizana (23,4) i Zvezde (24,3) neće imati problema sa ovim pošto posjeduju veliki broj kvalitetnih mladih igrača, ali svakako će namučiti najstarije timove i natjerati ih da promijene klupsku politiku - Mačva, Mladost, Radnik, Radnički... Kod njih najčešće igraju veterani.

"To je veoma riskantan potez, ali mislim i da je ispravan. To će natjerati klubove da bolje rade i zbog toga sam zadovoljan…".

"Klubovi u Rumuniji su izuzetno lijeni i često su vođeni amaterski, pa ovo pravilo može samo da pomogne našem fudbalu i njima, iako su se neko vrijeme opirali ovakvim promjenama", kazao je Rošu i podsjetio na primjer koji su imali u njihovoj ligi.

"Treneri u Rumuniji nemaju hrabrosti. Talenti obično zaigraju tek sa 23 ili 24 godine, a ovako brže sazrijevaju što je sjajno za njih".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prvi utisak je da se ovdje srpska i rumunska liga "razmimoilaze", odnosno nije neuobičajeno da fudbaleri u Superligi dobijaju šansu i u tinejdžerskim godinama, iako u dobrom dijelu njih i dalje "iskustvo" dobija prednost u odnosu na mladost.

Tome u prilog idu i statistički podaci: prosječna starost timova u Superligi prethodne sezone iznosila je 23,89 godina, dok je u Rumuniji, gdje je to pravilo na snazi četiri godine - 24,43!

Zapravo, istraživanje koje je u periodu od osam sezona (od 2009. do 2017. godine) sprovodio Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske govori da su srpski klubovi, na nivou čitave Evrope, čak ČETVRTI najmlađi s prosjekom od 24,93 godine…

Poređenja radi - Rumuni su na istoj listi "pri dnu" sa prosjekom godina od 26,28.

Nema sumnje da su sa ovim podacima bili upoznati i u FSS prije nego što su donijeli odluku o promjeni pravila, verovatno uz želju da još više poprave te rezultate.

"Naša liga je zbog ovoga postala još interesantnija skautima. Ovo pravilo i naravno Hadžijeva Akademija su doprinijeli tome… Ranije smo imali dva do tri mlada i talentovana igrača na čitavu ligu, a sada je situacija da svaki tim ima bar po jednog", objasnio nam je Rošu koji očekuje da povećanje "kvote" na dvojicu pomogne i više.

Ovo će vjerovatno natjerati klubove da se više okrenu "svojoj djeci" umesto da potraže pojačanja iz inostranstva, ali dug je put do toga…

"Nije sve do pravila, potrebne su i veće investicije u akademije i skauting".

Šta vi mislite, dobar potez FSS ili ne?

Anketa

Da li podržavate uvođenje obaveznog igranja dvojice igrača mlađih od 21 godine u Superligi?

  • Ne, to nije potrebno srpskom fudbalu

    0% (0)

  • Da, to će pomoći mladim igračima

    100% (6)

  • Možda je trebalo poput Rumuna da prvo probamo sa jednim

    0% (0)

  • Nisam siguran

    0% (0)

  • Možda je bolja ideja osnivanje lige za igrače do 21 godine

    0% (0)

Da li podržavate uvođenje obaveznog igranja dvojice igrača mlađih od 21 godine u Superligi?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC