Počeo 106. "Tur de Frans": Veliki start u Briselu

Autor:

Biciklistička trka Tur de Frans, njeno 106. izdanje, počelo je u subotu u Briselu. Riječ je o jednoj od tri najveće biciklističke trke na svijetu.

Počeo 106. "Tur de Frans": Veliki start u Briselu Foto: Anadolija/Dursun Aydemir

Ove godine je takozvani "veliki start" održan u Briselu u čast 50. godišnjice od prve pobjede na Tur de Fransu belgijskog bicikliste Edija Merksa. Bio je to drugi "veliki start" iz Brisela i peti iz Belgije, prenijela je agencija "Anadolija".

Prva etapa voziće se do Šarloe i nazad do Brisela. Ove godine na startnoj listi Tur de Fransa nalazi se 176 biciklista iz 22 tima.

Trka će se voziti u 22 etape od 6. do 28. jula.

Holanđanin Majk Teunisen iz tima Džambo-Vizma pobjednik je prve etape prestižne biciklističke Trke kroz Francusku.

Teunisen je na etapi u Briselu u sprint završnici pobijedio Slovaka Petra Sagana iz Bora Hasngor tima za svega nekoliko centimetara, što je utvrđeno foto-finišom.

Prva etapa, duga 194,5 kilometara, podrazumijevala je obilazak Šarlroa, čime će se u jednoj fazi bile povezane regije Flandrije i Valonije.

Teunisen je trku završio za četiri sata, 22 minuta i 47 sekundi, a iza njega su vrlo brzo prošli Sagan i trećeplasirani Kejlb Ivn iz Loto tima.

Druga etapa Tur d Fransa, duga 27,5 kilometara biće hronometarska i takođe vožena u Briselu.

Nakon tri nedjelje, pređene 21. etape i 3.460 kilometara još jedno izdanje najveće biciklističke trke završiće se u nedjelju 28. jula u Parizu na Jelisejskim poljima.

Ostale vijesti