• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kopa Amerika: Brazil preuzeo tron od Čileanaca!

Autor mondo.ba

Brazil se vratio na tron poslije više od jedne decenije, Peru do sad igrao u dva finala i oba puta trijumfovao, ali ovog puta su morali da pruže ruku boljem!

''Karioke'' su preuzele primat na prostoru Južne Amerike, dok će Peruanci i dalje čekati svoju treću titulu kontinentalnog šampiona, prvu nakon 1975. godine!

Titeovi izabranici savladali su večeras, pred domaćom publikom, reprezentaciju Perua rezultatom 3:1 i po deveti put pokorili kontinent uz impesivnu gol-razliku 14:1, te osvojili prvi trofej namijenjen južnoameričkom šampionu još od 2007. godine.

Peruanci su, poslije debakla od Brazilaca u grupnoj fazi (poraz 5:0), uspjeli da se ''regenerišu'' i u nokaut fazi iz daljeg takmičenja eliminišu najtrofejniju selekciju KONMEBOL-a Urugvaj (15 osvojenih titula) i branioca trofeja Čile, ali novi podvig, ipak, nisu uspjeli da naprave.

U petnaestom minutu erupcija oduševljenja na prepunoj Marakani. Sa desne strane je u šesnaesterac Peruanaca centrirao Gabrijel Žezus i pronašao na suprotnoj strani Evertona koji je bio ''sam kao duh'', pa mu nije bilo teško da sjajnim udarcem savlada Pedra Galjesea. Mogli su Brazilci možda sve dileme oko konačnog ishoda da otklone već u prvom poluvremenu, da su Kutinjo i Firmino u 24. i 36. minutu bili prisebniji kod završnog udarca.

U smiraj prvog poluvremena dva pogotka. Prvo je Paolo Gerero u 44. minutu u gol pretvorio jedanaesterac dosuđen nakon igranja rukom Tijaga Silve za 1:1, što je bio prvi put na cijelom takmičenju da su Brazilci vadili loptu iz svoje mreže, a kada je izgledalo da će se ekipe pri ovom rezultatu povući u svlačionicu, Žezus je u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena iskoristio odličnu asistenciju Artura i ponovo vratio prednost na stranu svog tima.

Furiozno su domaći ušli u nastavak utakmice, u nastojanju da što prije postignu treći gol i tako u potpunosti usmjere meč na svoju stranu, ali ponovo, kao ni u prvom dijelu igre, publiku na tribinama nije uspio da usreći dvojac Kutinjo – Firmino.

Kontrolisali su Titeovi učenici dešavanja na travnatom terenu Marakane, međutim stvari su Brazilce mogle da se zakomplikuju dvadeset minuta prije kraja, kada je drugi žuti karton dobio strijelac drugog brazilskog gola na utakmici Gabrijel Žezus. Peru nije uspio da materijalizuje brojčanu prednost na terenu, naprotiv - Brazilci su u posljednjem minutu regularnog dijela postigli i treći gol.

Artur je napravio ''lom'' u odbrani Peruanaca, ušao u šesnaesterac, od njega je bio brži golman Pedro Galjese, ali je Karlos Zambrano napravio ''medvjeđu uslugu'' svom timu i faulirao vezistu Barselone, što je čileanski arbitar Roberto Tobar Vargas okarakterisao kao jedanaesterac.

Poslije konsultacija sa VAR tehnologijom, kojom se poslužio i kod dosuđenog penala za Peru, samo je potvrdio svoju odluku, a sa ''kreča'' je precizan bio Rišarlison.

Zanimljivo, Brazil je pet puta bio domaćin Kopa Amerike – i svaki put stizao do trofeja!

Brazil – Peru 3:1 (2:1)

/Everton 15, Gabrijel Žezus 45+3, Rikarlison 90 – Gerero 44/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC