• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da klubovi Srpske ne budu "topovska hrana" u BiH

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Čelnici Fudbalskog saveza Republike Srpske pojasnili su skraćenje sa 12 na 10 klubova u Prvoj ligi Republike Srpske. "Odluka je donesena prije godinu dana, a sad samo finiširana".

 FS RS: Skraćenje lige je napredak fudbala u RS Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević i generalni sekretar Goran Ćejić razgovarali su u utorak u Banjaluci sa novinarima o aktuelnim pitanjima vezanim za razvoj i napredak fudbala u Srpskoj, osvrnuvši se naprije na skraćenje šampionata na 10 klubova u sezoni 2019/20.

"Sve ovo je doneseno u cilju razvoja fudbala Republike Srpske. Razloge o skraćenju neću ponavljati jer je ta odluka donesena prije godinu dana, a realizacija je finiširana po okončanju sezone. To je pozitivan iskorak i vjerujemo da će donijeti kvalitet, pogotovo u najvišem rangu takmičenja, a to je Prva liga RS. Sad smo u situaciji da najmanje dva-tri kluba žele da izbore plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine i da se u njoj zadrže, a ne da igraju neke epizodne uloge", rekao je Kovačević na početku svog izlaganja.

Prema njegovim riječima, protekla sezona u šampionatu Srpske bila je jedna od najuspješnijih u istoriji, a rezultatski bilo je zanimljivije u borbi za opstanak s obzirom da je Borac vrlo rano osigurao šampionsku titulu.

"Borac se vratio uzlaznom putanjom i ne samo da je osvojio prvo mjesto već radi na reorganizaciji i prema našim informacijama, vratiće se u Premijer ligu BiH mnogo jači i sa željom da se svake godine bori za izlazak u Evropu. To je bio naš cilj. Da ne budemo 'topovska hrana' sportskim prijateljima iz Federacije BiH".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U skladu s tim, Kovačević je istakao da je uvedeno licenciranje klubova u Prvoj ligi RS i da će ovih 10 ekipa postepeno usvojiti standarde koji će se primjenjivati.

"Sigurno da ima i razočaranih, koji iz ljubavi prema nekim klubovima su imali drugačija razmišljanja. Ali, sistem nije mogao da dozvoli takve stvari i smatramo da je Izvšni odbor FS RS usvajajući liste liga i promovišući prvake, završio tu priču. I u avgustu ćemo starovati sa najjasnijom i najčistijom situacijom. Sistem ne robuje pojedincima, već su odluke donesene u skladu sa pravilnicima. Mi nemamo namjeru da bilo šta skrivamo i vjerujem da smo najtransparentnija asocijacija u svim sferama u državi".

Predsjednik Saveza je otkrio i da je pri kraju projekat izgradnje pet novih terena s plastičnom travom.

"U završnici su kontakti sa Bijeljinom, Gradiškom, Dobojem, Prijedorom i Istočnim Sarajevom i svaki dan očekujemo da počne sama realizacija pravljenja terena. Takođe u završnici je i teren u Prnjavoru i to bi trebalo da počne do kraja mjeseca. Takođe, bićemo organizator međunardonog turnira 3. i 4. avgusta po prvi put u Banjaluci na kojem će učestovati Partizan, Olimpija i austrijski Kapfenberg uz naravno našu reprezentaciju. U pitanju su igrači 2004. i 2005. godište, a ova selekcija U-13 u tom terminu putuje u Češku, gdje brani trofej".

Prema njegovim riječima, zasad nije moguće pronaći sponzora kompletne Prve lige RS, ali mišljenja je da će skraćenje prvenstva donijeti i tu mogućnost, kao i povratak navijača na stadione.

"Ovo su bolni rezovi i idemo ka tome. Prvu ligu RS gleda od 100 do 200 gledalaca. Zbog kvaliteta fudbala i infrastrukture, reflektori će nadamo se potaknuti gledaoce. Moramo raditi na još većem poboljšanju, a vjerujemo da smo ovim odlukama barem malo povećali kvalitet".

Slučaj A tima Srpske i selektor Željko Buvač

"Imamo zvanično A selektora, a tu priču o nastupu nacionalne selekcije mi sanjamo. To potenciramo otkako sam ja na čelu Saveza. Prije toga nismo imali nijednu selekciju jer smo 2002. i utapanjem u FS RS izgubili svoju autentičnost. Tada nismo znali da postavimo uslov da ulazak u FS BiH bude i revijalni nastupi A selekcija RS poput Katalonije ili Baskije. Tek od 2008. smo to počeli i često dobijali jednoglasnu podršku iz FS BiH podršku za takvu utakmicu, ali smo naišli na problem u FIFA i UEFA. Takođe, nismo naišli na adekvatan odgovor naše matice Srbije, koja nas nije podržala na pravi način. To i dalje stoji kao priča i to želimo da uradimo. Za ovu priču ne treba da stoji samo FS RS već cjelokupna javnost, pa čak i vlast Republike Srpske. Kad bude to riješeno, onda će se reprezentacija na čelu sa selektorom i okupiti da igra revijalni meč jer nemamo pravo na prijateljske niti bilo kakve druge. Željeli smo da to bude Srbija, a sada imamo odnose sa FS Srbije u uzlaznoj putanji i ta priča će opet biti aktuelizovana".

S obzirom da je Kovačevićev matični klub Jedinstvo iz Žeravice kao šampion Druge lige RS odustalo od promocije u viši rang, prvi čovjek Saveza je pojasnio da je sve urađeno u skladu sa propisima.

"Jedinstvo je u roku od osam dana obavijestilo FS RS da ne ide u viši rang. To je urađeno prema pravilniku i zato ne snose posljedice. Oni su pošteno igrali do kraja i treba drugi klubovi da se zapitaju kako klub koji ima 15.300 maraka podrške uspije da bude ispred njih u takmičenju a opštine im daju između 150 i 200 hiljada KM".

Osvrnuo se i na slučaj "Ognjen Jaćimović".

"Modriča i Jaćimović su podnijeli opštinskom savezu validne papire, tu je napravljena greška i u toku je postupak protiv njih. Osim njih, radnik u FS RS je sankcionisan na osnovu Zakona o radu. Klubovi su imali rok od osam dana da se žale. Kako to nije urađeno njegova registracija je validna i Jaćimović je igrao protiv svih. Ne može prvenstvo da bude neregularno zbog toga".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Goran Ćejić, generalni sekretar FS RS, istakao je da je Savez napravio pomak u infrastrukturi, a odlučeno je da zaposle novog radnika za odnose s javnošću.

"Što se tiče lakšeg praćenja, Prva i Druga liga RS će biti 'lajvskor' pokrivene na zvaničnom sajtu, a uveden je i novi mejl [email protected] za sva pitanja i nedoumice. Sljedeće nedjelje će biti izvučeni takmičarski brojevi u petak kada je na rasporedu žrijeb u Prvoj Ligi Repubike Srpske. Reprezentativne selekcije, posebno 'U-13', koja je ostvarila veliki uspjeh nakon čega smo po prvi put imali prijem u Ministartvu porodice omladine i sport u Vladi Republike Srpske", rekao je Ćejić i iskoristio priliku da poželi uspjehe svim učesnicima evropskih takmičenja iz BiH, a posebno bijeljinskom Radniku.

Ćejić je dodao da će FS RS svim klubovima u Prvoj i Drugoj ligi dodijeliti lopte, koje su osigurane od strane sponzora, dok će trećeligaši umjesto lopti biti oslobođeni dijela kotizacija pod uslovom da edukuju stručni kadar za C licencu jer je to prepoznato kao najveći problem.

"Što se tiče finansijskog dijela, Savez posluje sa profitom, imamo dvije nove prostorije i treće vozilo, a u ovom trenutku nakon pet mjeseci na računu se nalazi oko 40.000 KM u plusu", dodao je gensek FS RS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC