RS zabranila uvoz sjemenki suncokreta iz Srbije

Autor:

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 3.000 kilograma sirovih sjemenki suncokreta u ljusci, porijeklom iz Srbije, zbog povećanog prisustva kadmijuma.

RS zabranila uvoz sjemenki suncokreta iz Srbije Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

"Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani", dodaje se u saopštenju.

Na zahtev uvoznika, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u laboratoriji u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligrama po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrednosti od 0,1 miligrama po kilogramu.

Inspektor je zabranio uvoz sporne pošiljke i naredio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Kadmijum se nalazi u zemlji, a čak do 10 odsto kadmijuma uzetog putem hrane i vode se apsorbuje u organizmu.

Nakon izloženosti, kadmijum se vezuje za eritrocite i prenosi se kroz tijelo, gdje se gomila u jetri i bubrezima.

Kadmijum se sporo izlučuje i može ostati u tijelu više od 20-30 godina.

Hronična izloženost kadmijumu može izazvati akumulaciju kadmijuma u bubrezima (sa mogućnošću otkazivanja bubrega), umanjenu mineralizaciju kostiju i smanjen kapacitet pluća. Takođe je poznat kao kancerogen kod ljudi.

Tagovi:

Ostale vijesti