Danas komemoracija u Srebrenici

Autor:

U Potočarima, kod Srebrenice, danas će biti održana komemoracija Bošnjacima stradalim prije 24 godine.

0
A- A A+
Srebrenica, Potočari Foto: Mondo.ba

Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.00 časova.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, delegacije će u 12.00 časova položiti vijence i odati poštu nastradalim u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Potom će uslijediti vjerski dio komemoracije i sahrana dijelova posmrtnih ostataka 33 identifikovana lica.  Posmrtni ostaci 33 identifikovana lica dovezeni su u Potočare, gdje se danas u poslije podne očekuje dolazak kolone sa učesnicima trodnevnog "Marša mira". 

Kako navodi Fena, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 žrtava, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Komemorativna skupština za sve stradale

U Srebrenici je juče održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je odata počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu.

Komemorativni skup u Potočarima obezbjeđivaće Policija Republike Srpske, uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH. Na tom području pojačano je prisustvo pripadnika snaga bezbjednosti.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja 27 godina od stradanja Srba i 24 godine od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

U opštini Srebrenica 11. i 12. juli proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast nastradalim sugrađanima. U opštini će od 8.00 do 14.00 časova raditi samo Centar za pružanje usluga građanima u naredna dva dana.  Na putevima prema Srebrenici danas je na snazi poseban režim saobraćaja radi bezbjednog dolaska u Potočare i povratka nakon komemoracije.

Ostale vijesti