HDZ slavi "oslobođenje" Drvara, Glamoča i Grahova

Autor:

Na skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika

1
A- A A+
Drvar Foto: mondo.ba Drvar

Načelnik drvarske opštine Dušica Runić rekla je da Srbi u Drvaru od 13. septembra 1995. godine žive u uslovima nedostojnim čovjeka i navela da se za zapošljavanje samo jednog Srbina u tom gradu i u Livanjskom kantonu moraju dati tri radna mjesta Hrvatima.

Runićeva ukazuje da su Srbi u Drvaru prinuđeni da pređu preko ponosa i zdravog razuma, tražeći da bar jedan bude zaposlen, da bi jedna jedna srpska porodica imala uslove da samo preživi.

"Za jedno radno mjesto Srbina, mi osloboditeljima, kako su nazvali sebe, Hrvatima u Drvaru i u Livanjskom kantonu moramo dati tri radna mjesta. To sve govori kako je biti Srbin u Drvar, Glamoču i Bosanskog Grahovu i cijelom Livanjskom kantonu", izjavila je Runićeva Srni.

Ona je osudila inicijativu Kantonalnog odbora HDZ-a Livno za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara" i naglasila da za Srbe u Drvaru 13. septembar 1995. godine predstavlja dan žalosti, jer od tada nemaju status građana, već su prvo postali izbjeglice, a potom povratnici koji u svom gradu preživljavaju.

Prema njenim riječima, tim navodnim oslobođenjem jedan industrijski grad je doveden u status najnerazvijenije opštine u BiH koja nema ni industrijsku zonu, jer su je uništili nelegalnom i koruptivnom privatizacojom.

"Od opštine koja gotovo nije imala nezaposlenih doveli su Drvar u status da je biti zaposlen Srbin postala privilegija", naglasila je Runićeva.

Ona je naglasila da Srbi u Drvaru neće dozvoliti najavljeno obilježavanje i istakla da je spremna Drvarčane izvesti na ulice.

"Spremna sam stati uz moj narod, moje Drvarčane, ovo malo Srba koji su se vratili na svoja ognjišta i izaći na ulice na proteste. Ja ne želim da obilježavam i slavim dan kada sam postala izbjeglica i dan kada je moj narod napustio svoja ognjišta", poručila je Runićeva.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28. jula, u Glamoču 29. jula i u Drvaru 13. septembra, što će biti centralni skup.

Ostale vijesti