"Nije bio genocid, jeste strašan zločin"

Autor:

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić odgovara na izjave pojedinih inostranih diplomata o tome da bi Srbija trebalo da kaže da je u Srebrenici bio genocid. "Zar nije dovoljno reći da je to bio UŽASAN ZLOČIN?", kaže ona.

2
A- A A+
srebrenica, Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Svake godine, na godišnjicu velikog ratnog zločina u Srebrenici, čuju se razni disonantni tonovi u ovom regionu, ponovo se od Srbije traži da prizna da je u vrijeme rata u bivšoj Jugoslavije u toj opštini bio počinjen genocid.

Nešto tako izjavio je u četvrtak i njemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, rekavši da od Srbije očekuje da zauzme stav kao cijela EU o Srebrenici - da se tamo dogodio genocid.

"Evropski zvaničnici nisu to rekli, nađite mi tu izjavu", odgovorila je Ana Brnabić na pitanje jednog novinara.

Nastavila je:

"Ne, nisu to rekli. Ali, važno je da se mi saglasimo oko toga šta su evropske vrijednosti i da ih Srbija i Vlada Srbije u potpunosti poštuju".

Naglasila je da je u ranijoj presudi Međunarodnog suda pravde "jasno i nedvosmisleno rečeno da to što su oni karakterisali kao genocid, da Srbija ni na koji način učestvovala u tome, nije kriva za to, i nije bila ni pomagač, ni saučesnik".

"Ja se, kao predsjednica vlade rukovodim samo onim što je najviše zakonodavno tijelo ove države, a to je Skupština, navelo u Deklaraciji iz 2010. godine o osudi zločina u Srebrenici", dodala je.

Uputila je sve da pitaju Ifraima Zurofa, jednog od najpoznatijih "lovaca na naciste", koji je svojevremeno rekao da u Srebrenici NIJE BILO GENOCIDA.

"On je sigurno mnogo veći stručnjak za to od Ane Brnabić, on je rekao da u Srebrenici nije bilo genodica. Zašto njega ne zovu ljudi kad je to rekao i da bi to bila revatalizacija rječju genocid. Zar nije dovoljno reći da je to bio strašan, masovni, užasan zločin? Ja kad to danas kažem, kad kažem da je to bio užasan, užasan, masovni zločin, onda kažu da ja sporim da se to desilo, a ja to ne činim", istakla je Ana Brnabić i dodala:

"Nije mi lako ni za jednu godišnjicu za zločin u Srebrenici, ali Srbija za to nije kriva, niti je u tome učestvovala, niti srpski narod može da se tereti za to".

Izvor: Tanjug

 JOŠ JEDNA IZJAVA ANE BRNABIĆ O SREBRENICI: OSUĐUJEMO ZLOČIN

Izvor: Tanjug

Ostale vijesti