"Film o Gotovini nije snimljen da bi nekoga provocirao"

Autor:

Goran Višnjić o filmu "General" i "opraštanju, ali ne i zaboravljanju" događaja iz devedesetih na Balkanu.

"Film o Gotovini nije snimljen da bi nekoga provocirao" Foto: YouTube/PeopleTV

Film Antuna Vrdoljaka "General" otvorio je Festival u Puli, koji se održava 66. put.

Ovo je film oko kojeg se u regionu podiglo mnogo prašine, a glavnu ulogu generala Ante Gotovine igra najuspešniji "holivudski" Hrvat, Goran Višnjić.

"Ideja za film nastala je još dok je Ante bio u Hagu, ali je u međuvremenu, srećom, izašao iz zatvora. Ovo je film od Domovinskom ratu, hteli smo da napravimo dobru priču i kažemo neke stvari koje nam stoje na duši. Težište jeste na Gotovininom putu, ali prikazujemo i ono što se događalo u Hrvatskoj," rekao je Višnjić za "Slobodnu Dalmaciju".

"Ovo je najvažnija uloga u mojoj karijeri. Igrao sam i Hamleta osam godina u pozorištu, ali je 'General' definitivno najizazovniji i najozbiljniji. Nosi najviše glumačkih, i odgovornosti prema liku i delu tog čoveka. Da je snimljen u Holivudu, dobio bi Oskara," rekao je on.

Film je snimljen uz pomoć nacionalne televizije i Ministarstva odbrane Hrvatske.

"Film će politizovati oni kojima se ne bude dopao. Pokušali smo da ostanemo realni, ali što je meni realno, nekom drugom nije. Kraj filma ima lepu poruku, da se svi zajedno koncentrišemo na budućnost, ali da ne zaboravimo prošlost. Mi ne možemo da zaboravimo šta nam se desilo, ali možemo da oprostimo," rekao je on a onda se osvrnuo na kritike upućene filmu.

"Mi moramo da budemo u dobrom odnosu sa našim komšijama. Ovaj film nije napravljen da bi nekoga zavadio ili provocirao. Ali narod koji nema svoju istoriju, nema pamćenje i trudi se da zaboravi neke stvari, ide pogrešnim putem. Ako se o nekim stvarima ne priča, postoji problem, hajde da ga rešimo," pozvao je on.

Projekat "General" je rađen po knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general", a Vrdoljak je prošle godine izjavio da je film "izrastao iz njegovog prijateljstva sa Gotovinom, kao i iz njegovog čestitog života".

Na ideju o filmu došao je pre desetak godina, zajedno sa svojim zetom Goranom Višnjićem koji tumači Gotovinu. Glumac je čak išao u Hag pre pet godina kako bi pružio podršku Gotovini i Mladenu Markaču, ali i da bi se pripremio za ulogu.

Tagovi:

Ostale vijesti