• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri mita o mesu u koje većina veruje

Autor mondo.rs

Belo meso nije uvek zdravije od crvenog – saznajte još nekoliko mitova, tj. istina o mesu.

Jedni govore da je belo meso zdravije i upozoravaju da je crveno meso opasno, drugi da treba da jedete meso jer u suprotnom nećete uneti dovoljno proteina... a evo šta o svemu tome kažu nutricionisti.

Mit 1: Crveno meso je loše

"Crveno obrađeno meso, poput delikatesa, salama, hot-dogova, treba izbegavati zbog toga što su potencijalno kancerogeni", kaže dijetetičar El-Džej Amarel. Ali, kada je reč o neobrađenom crvenom mesu, ne postoje studije koje su definitivno dokazale štetnost, ističe.

Iz Američkog instituta za istraživanja kancera kažu da je sasvim OK jesti do tri porcije crvenog mesa nedeljno.

"Ne treba preterivati u unosu, ali crveno meso je bogato gvožđem, vitaminom B12, cinkom, selenijumom i drugim nutrijentima", dodaje nutricionistkinja Edvina Klark. Ona savetuje da konzumirate crveno meso sa što manje vidljive masnoće, a porcije da budu otprilike veličine vašeg dlana.

Mit 2: Belo meso je zdravije od crvenog

Uvek se o belom mesu govori da je zdravije, ali nedavno je studija pokazala da i crveno i belo meso povećavaju nivo holesterola, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Zbog toga što se belo meso, poput piletine i ćuretine, često naziva zdravim, ljudi misle da mogu da ga jedu u neograničenim količinama", ističe nutricionistkinja Megan Kasper.

Za održavanje normalnog nivoa holesterola najbolje je umereno jesti meso, a povećati unos drugih izvora proteina – povrće, mlečni proizvodi, mahunarke.

Mit 3: Svejedno je kako pripremate meso

"Meso spremljeno na roštilju, posebno masnije meso, povećava rizik obolevanja od kancera i ima mnogo manje dobrih efekata na zdravlje nego meso spremljeno na drugi način", kaže dr Amarel.

Razlog za to je, kaže, što pripremanje na roštilju obično znači spremanje na višoj temperaturi.

"Curenje masti prilikom ovakvog pripremanja povećava plamen kojem je meso izloženo. Time se povećava i prisustvo štetnih supstanci koje oštećuju ćelije".

Najbolji način za pripremu bilo koje vrste mesa je pečenje u rerni ili kuvanje, kažu stručnjaci.

Mit 4: Bez mesa ne možete da unesete dovoljno proteina

Istraživanje iz 2016. godine koje je sproveo World Resources institut, pokazalo je da prosečna osoba premašuje dnevnu preporučenu dozu proteina za trećinu.

Preporučen dnevni unos za žene je 46 grama, a za muškarce 56 grama, a nutricionisti kažu da se ta količina svakako može uneti i iz drugih izvora proteina, pored mesa.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop