• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aluminij ''na aparatima'' još šest mjeseci

Autor SRNA

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o nastavku poslovanja mostarskog "Aluminija" u okviru finansijske konsolidacije u narednih šest mjeseci.

"U tom periodu dobili smo prostor za traženje rješenja. Preduzeće može živjeti u narednih šest mjeseci, a da niko neće moći blokirati račune ili pokrenuti stečaj", rekao je predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija" Zdenko Klepić, dodajući de je odlučeno da će biti zbrinuto svih 900 radnika te kompanije.

U "Aluminiju" je danas održan sastanak predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića i ministra finansija FBiH Jelke Miličević sa upravom, Nadzornim odborom i predstavnicima sindikata, na kojem su doneseni zaključi o mjerama za spasavanje te kompanije.

Na sastanku je formiran Odbor za hitnost, sa Klepićem na čelu, a to tijelo baviće se mjerama za spasavanje preduzeća u kome su predstavnici politike, vlasti, preduzeća, radnika, kao i stručnjaci.

"Na osnovu analize, urađene tokom vikenda, donesena je odluka da se pokrene proizvodnja u livnici u kratkom roku. Trenutno se rade analize za anode i elektrolizu. Optimizam zrači iz svih nas i mislim da smo na dobrom putu da `Aluminij` opet bude stavljen u pogon", rekao je Klepić na konferenciji za novinare poslije sastanka.

On je precizirao da se računa koliko treba novca, struje, izvora finansiranja.

"Mislim da ćemo u narednih šest mjeseci doći do kvalitetnih rješenja", naveo je Klepić.

On je istakao da će radnici biti zbrinjavani u dogovoru sa sindikatima, a prioritet će biti stručnjaci i radnici koji imaju znanja i vještine bez kojih "Aluminij" ne može početi da radi.

Predsjednik Skupštine Sindikata "Aluminija" Pero Bebek izjavio je da radnici zahtijevaju da se istraže sve neregularnosti u "Aluminiju".

"Bilo je dosta neregularnosti. Sipa /Agencija za istrage i zaštitu/ 2014. je radila istragu, ali su ti papiri nestali, neko je opstruisao istragu. Mi od državnih organa očekujemo da rade svoj posao", rekao je Bebek.

On je izrazio nadu da će "Aluminij" biti pokrenut i da će se radnici vratiti na svoja radna mjesta.

Radnicima okupljenim ispred kapije "Aluminija" obratio se izvršni direktor Boris Vican, koji je prenio zaključke sa sastanka, navodeći da očekuje da će se u narednim danima na posao vratiti radnici livnice i službi koje su vezane za taj pogon, što je oko 230 ljudi.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka nije želio dati izjave novinarima.

"Aluminij" je ugasio proizvodnju 11. jula u ponoć zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja od oko 400 miliona KM.

Nakon toga uslijedili su brojni sastanci, ali i protesti radnika ispred HDZ-a BiH

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE