Sa hrvatskog "PARTI OSTRVA" evakuisano 10.000 ljudi

Autor:

Jedan sat posle ponoći buknuo je veliki požar u borovoj šumi na plaži Zrće kod grada Novalja na ostrvu Pag. Požar je nakon više sati borbe stavljen pod kontrolu. Pogledajte snimak!

0
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk ilustracija

Požar su stavili pod kontrolu kanaderi, a vatrogasci su uspeli da spasu najstariji klub na plaži.

U trenutku izbijanja požara na plaži se održavao Fresh Island festiva, pa je evakuisano oko 10.000 ljudi.

Kanaderi su dvosatnim gašenjem iz vazduha primirili silinu požara, a na terenu je i dalje šezdesetak vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo rekao je da se o uzroku požara na plaži Zrće zasad može samo nagadjati, budući da policijski uviđaj još nije počeo zbog vatre koja nije u potpunosti ugašena.

Izvor: Tanjug

"Kriza je prošla, skidam kapu do poda najpre domaćim, pa drugim ostrvskim vatrogascima i onima iz Zadra i Like, jer su bili potrebni i hrabrost i nadljudski napor da se u uslovima bure od 120 kilometara na sat zaustavi vatra i požar zadrži pod kontrolom", rekao je Dabo, prenosi Hina.

On je zahvalio i pripadnicima civilne zaštite što su bez žrtava i povredjivanja uspeli da evakuišu hiljade ljudi sa festivala Fresh Island na Zrću u susednu uvalu Katarela, a onda i do njihovih apartmana i hotela.

Prema rečima portparolke ličko-senjske policije Maje Brozičević, uviđaj će najverovatnije početi u sredu. "Još se nisu stvorili bezbednosni uslovi da se utvrdi odakle je požar krenuo i što ga je uzrokovalo, a moguće je da će uvidjaj biti sproveden tek sutra", rekla je Brozičević i dodala da će na teren izaći veštaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.

Zapovednik vatrogasaca Hrvoje Ostović rekao je da otvorenog plamena više nema i da su svi vatrogasci i dalje na terenu.

Upitan da li je požar možda podmetnut, on je kazao da je na policiji da to utvrdi, ali da svaki požar "ima neki uzrok, prirodnu silu ili ljudski faktor".

Brutalni obračun britanskih bandi na Zrću!

Tagovi:

Ostale vijesti