WhatsApp i Telegram imaju ozbiljan problem!

Autor:

Bezbednosni propust omogućava da fajlovi koje bezbrižno šaljete budu ukradeni, evo i kako!

WhatsApp i Telegram imaju ozbiljan problem! Foto: MONDO / WhatsApp

Kompanija za bezbednost na Internetu Symantec upravo je objavila da aplikacije WhatsApp i Telegram mogu da ugroze vašu privatnost.

Pronađen je bezbednosni propust, koji znači da fajlovi koje šaljete kroz ove aplikacije za dopisivanje - BILO KOJI fajlovi - mogu da budu izloženi manipulaciji.

Problem pravi ključnih nekoliko trenutaka koji prođu između skladištenja fajlova, i njihovog pojavljivanja u interfejsu aplikacije. Symantec navodi da bi tih nekoliko trenutaka omogućilo trećim licima da "uskoče" i preuzmu vaš fajl, čuvajući ga na odabranoj lokaciji.

Izvor: YouTube/Skycure

Ovakvoj manipulaciji izloženi su dokumenti, fotografije i video zapisi, kao i glasovni zapisi, praktično sve što korisnici šalju jedni drugima.

Ove dve aplikacije zajedno koristi više od milijardu i po ljudi. Symantec je saopštio da je, uoči objavljivanja ovog bombastičnog otkrića, unapred obavestio uprave tih kompanija da postoji bezbednosni propust u njihovim aplikacijama.

"Istražujemo ovaj problem, jer je sličan prethodnim pitanjima koja smo dobijali vezano za ekosistem aplikacije i njegovo korišćenje skladištenja na uređaju. WhatsApp koristi najbolje prakse kada je u pitanju skladištenje podataka na različitim operativnim sistemima, i nastaviće da ažurira aplikaciju na način koji ne ugrožava ni bezbednost, ni deljenje fajlova," saopštila je ta kompanija.

Savet stručnjaka koji prenosi "VentureBeat" glasi da, ukoliko koristite jednu od ovih aplikacija, ugasite opciju čuvanja multimedijalnih fajlova na eksternim lokacijama.

Šta mislite o ovom problemu, da li vi ste zabrinuti za bezbednost podataka dok koristite ove aplikacije?

Ostale vijesti