Biće zabranjen prijem radnika ''na budžet''

Autor:

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će uskoro biti zabranjen prijem novih radnika u javna preduzeća i ustanove.

1
A- A A+
Vlada RS Foto: Vedran Ševčuk, Mondo.ba

"To će moći da se uradi samo uz saglasnost Vlade. Dakle, krajnje odgovorno se ponašamo. Nijedno moje ministarstvo nije dobilo saglasnost za novu sistematizaciju koja bi predviđala jednog radnika više u odnosu na postojeću", kaže Višković.

On je naveo da su ministarstvima dati nalozi da postojeće sistematizacije znatno smanje.

Višković je novinarima u holu Narodne skupštine rekao da bi do kraja godine trebalo da bude urađen registar zaposlenih u javnim institucijama, te da se zna koliko ima ljudi, gdje su i šta rade.


On je, komentarišući prekomjerno zapošljavanje u institucijama BiH u posljednje vrijeme, rekao da tamo sada radi više nego u saveznoj administraciji bivše Jugoslavije, te da Savjet ministara u tehničkom mandatu gomila ljude u toj administraciji.

"To je političko zapošljavanje. To je pitanje za ljude koji su opozicija u Srpskoj, a u vlasti su na nivou BiH", dodao je Višković.

Kada je riječ o saniranju problema otrovnog piralena u Poslovnoj zoni firme "Incel" u Banjaluci, Višković je naveo da će Vlada preuzeti sve obaveze, radnje i mjere da se obavi asanacija zagađenog terena.

"To nije zagadilo značajno zemljište van tog prostora i najvažnije je da nije došlo do vode i nanijelo još veću štetu", rekao je Višković.

Ostale vijesti