Ursula- nova predsjednica EK i majka sedmoro djece

Autor:

Njemačka političarka i dojučerašnja ministarka odbrane te zemlje, Ursula fon der Lajen, izabrana za novu predsjednicu Evropske komisije.

0
A- A A+
Ursula van der Lejen, fon der Lejen Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta, skupštinskog tijela EU koji broji 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu, između ostalog, potvrdila evropsku perspektivu tzv. Zapadnog Balkana, saznaje Tanjug u Briselu.

Uvijek uz Merkel

Nova predsjednica Evropske komisije ima 60 godina i dolazi iz redova njemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU), na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel. U političkim vodama je od 1990. godine, a jnemački mediji je opisuju kao blisku i "uvijek vijernu" kancelarki. Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te njemačke savezne države. U predsjedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamjenica predjsednice partije. Ursula fon der Lajen je slovila za nasljednicu Angele Merkel na čelu CDU, ali i nasljednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Ursula fon der Lajen je ljekar po profesiji i ima sedmoro djece.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smijernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama prije glasanja, navela da eli da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za cijeli region.

"Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno", poručila je fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslanicima EP, predsjednica Evropske komisije ocjenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen zonu i Evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povjerenje višeod polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta, dosadašnja njemačka ministarka odbrane kreće u sastav novog saziva Evropske komisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom prije nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti sastavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promjena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svijetu.

Ursula fon der Lajen nova predsjednica EK

Tagovi:

Ostale vijesti