Vašington isključio Tursku iz programa F-35

Autor:

Tenzije na relaciji SAD - Turska zbog odluke turskog predsjednika da od Rusije kupi protivazdušni sistem S-400 ne jenjavaju. Vašington donio radikalnu odluku.

0
A- A A+

avioni f 35 Foto: screenshot/youtube/US Military Power

SAD su saopštile da pokreću proces isključivanja Turske iz programa proizvodnje aviona "F-35", zbog odluke da kupi ruske protivvazdušne sisteme "S-400".

Vašington je dugo prijetio Turskoj ovakvim potezom, koji je bio očekivan nakon što je Ankara prošle sedmice počela da dobija dijelove naprednog ruskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane "S-400".

"SAD i drugi partneri u okviru programa `S-400` saglasni su u odluci da se Turska suspenduje iz programa i da se pokrene proces zvaničnog isključivanja Ankare", izjavila je zamjenik američkog ministra odbrane za nabavku i održivost Elen Lord.

Prvi dijelovi ruskih sistema "S-400" stigli su u avio-bazu Murted sjeverozapadno od Ankare, čime je počelo sprovođenje sporazuma i Turske koji su SAD mjesecima pokušavale da spriječe.

Iz Bijele kuće saopšteno je da odluka Turske da kupi ruske sisteme čini učestvovanje Ankare u programu "F-35" nemogućim.

Izvor: youtube/US Military Power

Tagovi:

Ostale vijesti