• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte KSSBL: Sport iz malo drugačijeg ugla

Autor mondo.ba

Da djeca sa poteškoćama u razvoju mogu biti itekako uspješni sportisti svojim primjerom pokazuje Klub specijalnih sportova Banjaluka i njegovi članovi.

 Upoznajte KSSBL: Sport iz malo drugačijeg ugla Izvor: Mondo/KSSBL

Jedini ovakav klub na području grada Banjaluka osnovan je s ciljem da pomogne što većem broju djece i omladine sa poteškoćama u razvoju koja nakon školovanja nemaju priliku biti uključeni sportske i društvene aktivnosti.

O klubu, radu sa djecom i uspjesima govori Goran Ninković, logoped, potpredsjednik i član stručnog tima KSSBL.

„Klub smo 2012. godine revitalizovali. Trenutno brojimo 75 članova. Najmlađi polaznici su predškloskog uzrasta, a tu su i članovi uzrasta do 40 godina. Upis je otvoren tokom cijele godine. Polaznici su podijeljeni po grupama, a te grupe prate kliničku sliku djece, odnosno nivo mentalnog oštećenja.“ 

„Članarina se ne plaća. Jedino što se plaća, jesu treninzi plivanja na zatvorenom Incelovom bazenu gdje djeca na zabavan način uče tehnike plivanja kada uz njih budu naši treneri. Ti treninzi su konstantni, tokom cijele godine i imamo ih dva puta sedmično.“ kaže Ninković, za Mondo.

Klub je član olimpijske porodice i upravo su na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama održanim u Austriji 2017.godine članovi kluba ostvarili najveći uspjeh. Na ovom međunarodnom takmičenju, kao članovi olimpijske repreznatcije BiH, osvojili su bronzanu i srbrenu medalju u nordijskom skijanju. Pored toga, klub je u reprezentaciju Bosne i Hercegovine dao dva takmičara i dva trenera.

„Spremamo se i za naredne olimpijske igre koje će biti održane 2021. godine u Švedskoj. Stoga je u planu izgradnja nekoliko sportskih terena u okviru našeg objekta koji se nalazi u okolini Kneževa. To je nekad bila zapuštena područna škola u Kneževu koju smo dobili na korištenje od Ministarstva prosvjete. Zahvaljujući donacijama roditelja i pojedinih firme, te svojim radom zajedno sa djecom samo uspjeli potpuno sanirati i prilagodili je za korištenje. Tu sada redovno održavamo ljetne i zimske kampove.“- rekao je potpredsjednik kluba. 

Pored redovnih kampova i niza sportskih aktivnosti, KSSBL organizuje i Državno prvenstvo u skijanju, a iz kluba se nadaju da bi u dogledno vrijeme mogli organizovati i takmičenje u plivanju.

No, brojne obaveze ih ne sprječavaju da budu čest učesnik na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Već nekoliko godina za redom se tradicionalno takmiče u stonom tenisu na turniru "Beograd open" u organizaciji Sportskog saveza osoba sa inavliditetom Grada Beograda. 

Ninokvić ističe da je djeca kroz sport i razna takmičena stiču različite vještine i sposobnosti, a zahvaljujući tim takmičenjima oni se socijalizuju.

„Pored socijalizacije, sport igra veliku ulogu u razvoju psiho-motorike. Tako je i sa tim takmičarskim osobinama, pa i za intelektualni i emotivni razvoj, posevno u uslovima u kojima i mi radimo, u prirodi“ – dodaje Ninković.

Na pitanje da li je rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju težak, Goran Ninković kaže:

„Izuzetno je zahtjevno, zbog specifične populacije sa kojom treniramo. Treba sve prilagoditi njihovim mogućnostima. Samim tim, trening se razlikuje i u metodološkom smislu. Ipak, benefiti su brojni, kod naše djece nema onog dječijeg inata i bubica, i oni ovo rade s ljubavlju. To nam dokazuju i svi pehari i medalje, koje smo osvojili tokom ovih godina. Tim argumentom ubjeđujemo naše okruženje da mi nismo tek neko udruženje nego pravi sportski klub. Mi i naša djeca tražimo da ih se posmatra kao sportiste, ne traže sažaljenje, samo dobru šansu i ništa više“- dodaje Ninković.

Ponos grada i BiH sportski je kolektiv koji ne odustaje ni od jednog djeteta. Zajedno uz pomoć roditelja, grada i države stvara prave šampione. Do kraja ove godine ih očekuju brojna takmičenja, gdje će se boriti za nove medalje sa istim žarom kao i do sada.

„Očekuju nas Državna prvenstva u boćanju i košarci, Sportske igre Oaze u Sarajevu, Beograd Open i kruna ove godine će biti Državno prvenstvo u skijanju u našoj organizaciji. Problem je nedostatak adekvatnog transportnog sredstva. Trenutno nam je najpotrebnij kombi kojim bismo putovali na takmičenja. Za sada koristimo privatna vozila, koja su neprikladna, jer je malo prostora za svu opremu, koju nosimo sa sobom. Dakle, kombi je ono najpreče što nam treba“, ističe Goran Ninković.

(Nasto Jakovljević za Mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC