Nešto potpuno drugačije: Gledate u 300 grama kafe!

Autor:

Dvojica preduzetnika iz Helsinkija nisu mogli da nađu patike koje su u skladu sa prirodom, pa su napravili svoje.

0
A- A A+
patike Foto: Promo/Screenshot/kickstarter.com

U svetu se svakog dana popije oko dve milijade šoljica kafe, soc od kafe često završi u kanti, sudoperama ili deponiji, pa su zato dva preduzetnika iz Helsinkija došla na ideju kako da ga iskoriste na najbolji način i tako napravili - patike od soca kafe, piše portal Kickstarter.

Kako navode preduzetnici iz Helsinkija, budući da su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nađu patike koje su i udobne i moderne, a u skladu sa prirodom - napravili su svoje.

Njihova kompanija Rens kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastičnog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća. Par patika je težak 460 grama, od čega 300 grama čini kafa.

U svakom paru patika, navodi se, ima plastike ekvivalentno šest upotrebljenih plastičnih flaša. Jedno od prirodnih svojstava taloga kafe je da eliminiše neprijatne mirise, pa je to ujedno dobra vest za svakoga ko ima problema sa često neprijatnim mirisom iz patika.

Trenutno se na Kickstarteru prikupljaju pare kako bi ove vodootporne patike od kafe počele da se proizvode, a na sajtu piše da će se prodavati za 150 dolara.

Ostale vijesti