• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti kralj Afrike?

Autor mondo.rs

U finalu Kupa afričkih nacija u petak uveče igraju Senegal i Alžir. Direktan prenos na TV Arena sport. Senegal prvi put ili Ažir drugi put?

Grupna faza Afričkog Kupa nacija protekla je u senci završnice Kopa Amerika gde je titulu osvojio tim Brazila koji je i pre početka takmičenja, proglašen za prvog favorita turnira.

Međutim, završetak takmičenja u Južnoj Americi ponovo je u fokus stavio fudbalska zbivanja na "crnom kontinentu". Veliki broj zanimljivih duela odlučen u produžecima, autogolovima, u penal serijama podigao je interesovanje za finalni susret koji u petak od 21 čas uz direktan prenos na Arena sport TV, igraju Senegal i Alžir.

Ekipa Alžira je uspela u polufinalu da savlada Nigeriju 2:1, dok su Senegalci slavili protiv Tunisa nakon produžetaka, golom u 100. minutu utakmice.

"Dva penala su promašena u regularnih 90 minuta, Sasi za Tunis, odnosno Seve za Senegal. U finalu su dve ekipe koje su odigrale turnir sa najmanje oscilacija. Pre početka takmičenja najveće šanse su davane domaćinu, ali je ova selekcija imala brojne probleme. Mohamed Salah nije prošao pripreme jer je odlučeno da dobije odmor posle naporne klupske sezone, a usred takmičenja na površinu je isplivao skandal sa vezistom Vardom, koji je najpre odstranjen iz ekipe a potom vraćen",
kaže Goran Svilar, komentator sa TV Arena sport.

BOAĆI: "UZ SENEGAL, ZBOG MANEA"

"Navijaću za Senegal zbog Manea. Volim Manea jer je igrač Liverpula koji smo jesenas pobedili u Beogradu. Takođe, dve zemlje, Senegal i Gana su u dobrim odnosima i zbog toga i zbog Manea, voleo bih da Senegal osvoji turnir", rekao je napadač Crvene zvezde Ričmond Boaći.

Fudbalska federacija Afrike zaista se potrudila da ovogodišnji Kup nacija približi standardima Evrope i Južne Amerike. Prvi put na turniru su učestvovale 24 selekcije. Oni nešto stariji i pasioniraniji ljubitelji fudbala sigurno se sećaju kako je isto ovo takmičenje izgledalo pre dve i više decenija. Loše terene, gde je bilo više zemlje nego trave zamenile su perfektne travnate podloge a na mestu neretko montažnih tribina nikli su velelpni stadioni.

Od Svetskog prvenstva 2010. godine afrički fudbal je u konstantnom usponu, a igrači sa ovog podneblja sve više postaju udarne igle u brojnim evropskim klubovima. Urođena brzina, snaga, eksplozivnost, motoričke sposobnosti sve više se cene u modernom fudbalu, pa otuda i sve veći broj igrača iz Afrike u najjačim ligama Evrope i sveta.

Sve nabrojano trebalo bi da uslovi interesantno finale u kojem je vrlo teško pogoditi konačan ishod. Sa tim se slaže i Goran Svilar, komentator Arene sport koji će iz studija prenositi finalni susret.

"Senegal nikada nije osvojio titulu namenjenu vladaru kontinenta, dok je Alžiru to pošlo za rukom samo jednom, pre 29 godina", otkriva Svilar koga je takođe iznenadila "žetva" favorita u eliminacionoj fazi turnira.

"Jedno je sigurno, dobićemo novog šampiona posle eliminacije Kameruna koji je pre dve godine u finalu u Gabonu slavio golom Vensana Abubakara i to protiv Egipta. U dosadašnjem toku turnira postignuto je 100 pogodaka uz prosek od dva po meču, ali nije isključeno da u finalu vidimo efikasan duel. Gledaćemo selekcije koje u svojim redovima efikasne pojedince. Rijad Marez, Adam Unas i Sadio Mane postigli su po tri gola na turniru", rekao je Goran Svilar, komentator Arene.

Finale se igra na olimpijskom stadionu u Kairu, a u direktan prenos je na programu Arena sport u petak u 21 čas.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC