Kuvali kafu u Veneciji: 950 evra i proterivanje

Autor:

Par nemačkih turista je pokušao da skuva kafu u podnožju venecijanskog mosta Rialto pa su kažnjeni s 950 evra i naloženo im je da napuste grad.

Kuvali kafu u Veneciji: 950 evra i proterivanje Foto: MONDO/Dragana Todorović

Dvoje Berlinaca starih 32 i 35 godina su se juče ujutru smestili na dnu stepeništa čuvenog mosta Rialto da bi skuvali kafu na rešou.

Pošto ih je neki lokalni stanovnik prijavio, mlade turiste je ubrzo uhapsila policija i kaznila ih s 950 evra zbog neprikladnog ponašanja, navela je gradska uprava.

Takođe im je rečeno da napuste grad, u skladu s nedavno usvojenom odlukom gradskog veća. Otkako je ta mera u maju usvojena, primenjena je 40 puta.

"Veneciju treba poštovati a nepristojni ljudi koji misle da dođu ovde i rade šta god požele treba da znaju da će, zahvaljujući lokalnoj policiji, biti uhapšeni, kaženjeni i izbačeni", rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

Propis usvojen u maju se tiče pravila pristojnog ponašanja, čistoće, i bezbednosti koja treba poštovati u gradu suočenom s masovnim turizmom i njegovim posledicama po kanale i najposećenija mesta.

Predviđen je niz zabrana, poput zabrana piknika na određenim lokacijama, kupanje u fontanama ili šetnje bez majice, kao i visoke kazne, uključujući i proterivanje onih koji pravila krše.

Venecija u svom istorijskom centru ima 55.000 stanovnika a godišnje je poseti oko 30 miliona turista.

Sunčala se u bikiniju u Veneciji, kazna 250 evra

Venecija opet "dere": Dve kafe i dve vode 43 evra!

Platio ručak u Veneciji 525 evra?!