Kako su pokušali da ubiju Hitlera

Autor:

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine.

Kako su pokušali da ubiju Hitlera Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas najpre prisustvuje godišnjoj ceremoniji polaganja zakletve za oko 400 vojnika, a kasnije će se obratiti na komemoraciji u dvorištu zgrade gde je pogubljen vođa zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg.

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva, navodi AP.

STRAŠNI SUD: Dan kada je razorena "duša Srbije" (VIDEO)

Zaverenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štaufenberg danas se u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Klaus fon Štaufenberg (levo) Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber Klaus fon Štaufenberg (levo)

Nemačka svake godine organizuje ceremonije zakletvi kako bi obeležila otpor Hitleru unutar vojske i kao inspiraciju za posleratnu armiju, čiju misiju određuje parlament, a ne šef države.

Istoričari se, pak, i danas spore oko značaja četvorice atentora, odnosno njihovih motiva i posvećenosti demokratiji, a kao razloge navode njihove konzervativne stavove i prethodnu podršku Hitleru.

Ostale vijesti