Usvojena odluka o finansiranju BiH

Autor:

Savjet ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli - septembar 2019. godine.

0
A- A A+
Parlamentarna skupština BiH, Zajedničke institucije BiH, Savjet ministara BiH, Sarajevo Foto: MONDO/ Dragana Božić

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je kazao novinarima da je Odluka usvojena jednoglasno, te da su i do sada instistucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi najavljivali kolaps.

"Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da sa privremenog pređemo na redovno finansiranje", kazao je Bevanda, podsjećajući da je u januaru jednoglasno usvojen proračun i upućen u Predsjedništvo BiH.

Napomenuo je da je Predsjedništvio BiH formalni predlagač proračuna te da „imaju pravo da ga izmijene i da sve što im se ne sviđa, a što je uradio Savjet ministara BiH, promijene i upute ga Parlamentu BiH“.

Bevanda je naglasio da privremeno finansiranje ima određena ograničenja, te da zbog toga govori o proračunu. Dodao je da se to jednostavno odražava na provedbu projekata koji su važni i za lokalne zajednice i za državu i zato treba usvojiti proračun.

Službenici: Plate ili štrajk

On je kazao da je bio „konstantan spin i zamjena teza“, te da njega to nije omatalo.

"Nikada nisam sjednicu bojkotovao. One su odgađane zato jer smo imali u Kolegijumu različita mišljenja po pojedinim tačkama. Ja sam ministar koji je od 174 sjednice bio prisutna na 171. Na tri sjednice ukupno od početka nisam bio prisutan", istakao je ministar finansija i trezora.

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira „one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese“.

"Toliku količinu paušalih ocjena, predrasuda, pa u određenom dijelu osjetio sam čak i mržnje, ne mogu da shvatim gdje živim, s kim radim, a i pojedini mediji šta prenose", kazao je Bevanda, dodajući da nikada nije ništa loše rekao, iznio ni jednu paušalnu ocjenu, te da je svoj posao radio profesionalno, na vrijeme.

Upitan do kada će biti ministar u Savjetu ministara BiH, odgovorio je da će „ostati ovdje dok se ne izabere novi Savjet ministara BiH“.

Ostale vijesti