• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umičević opet o Šumanu: Selektor prodaje dresove

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Umičević je za 30. jul najavio sastanak rukovodstva Rukometnog saveza BiH. Selektora reprezentacije Bilala Šumana nazvao ''samozvanim selektorom''.

 Umičević opet o Šumanu Selektor BiH prodaje dresove Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Okružni sud u Banjaluci izdao je tokom ovog mjeseca rješenje kojim se odbijaju ''neosnovane žalbe'' Rukometnog saveza Republike Srpske na čijem čelu je ranije bio Zdravko Miličević i Regionalnog rukometnog saveza Banjaluka koji je predvodio Željko Jošić (u međuvremenu je ovaj Savez suspendovan).

Odlukom od 5. jula 2019. godine isti sud je potvrdio imenovanje Marinka Umičevića na funkciju predsjednika Upravnog odbora Republike Srpske koji je povjerenje dobio na legalno održanoj Skupštini Rukometnog saveza Republike Srpske koja je održana 16. juna 2018. godine.

Kraj sage o izboru novog rukovodstva RS RS bila je tema kojom je Marinko Umičević otvorio današnje obraćanje predstavnicima medija u prostorijama Saveza.

''Nadležni sud je konačno uspio da razriješi taj Gordijev čvor i da potvrdi ono što smo mi već znali, a što nismo mogli da čekamo jer smo morali da radimo jer bi se u suprotnom ugasio Rukometni savez Republike Srpske, ali i lige pod njegovim okriljem. Nakon svega ovog, naš prijedlog će biti da se u novi Zakon o sportu stavi da se arbitražom na nivou Ministarstva rješavaju svi sportski sporovi jer ne možemo da dozvolimo da bilo koji savez čeka godinu-dvije da se neke stvari riješe jer to gasi sport'', naveo je Umičević koji je rekao da su odlukom suda sad stvoreni svi preduslovi za formiranje banjalučkog područnog saveza.

Kao posebno važnu, Umičević ističe činjenicu da je Rukometni savez Republike Srpske potpisao ugovor o sponzorstvu sa kompanijom m:tel.

''Dogovoren je iznos od 20 000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou, a s obzirom na tu uplatu, Rukometni savez RS će klubovima ukinuti plaćanje kotizacije, tako da će klubovi koji naredne sezone budu učestvovali u Prvoj i Drugoj ligi, kako muškoj, tako i ženskoj, biti oslobođeni te obaveze. To je veliki doprinos Saveza klubovima koji su u jako teškoj finansijskoj situaciji, a kojima ovo predstavlja mnogo. Zahvaljujem se kompaniji m:tel, a Prva i Druga muška i ženska liga će u narednoj sezoni nositi nazive Prva i Druga m:tel rukometna liga. Takođe, na dresovima reprezentacije Republike Srpske za niže kategorije, koje će nastupiti na turniru u Bijeljini 17. i 18. avgusta, nositi dresove sa logotipom ove kompanije. To su naše obaveze koje ćemo mi sa zadovoljstvom ispoštovati i nadam da će na obostrano zadovoljstvo opravdati uložena sredstva. Moram da kažem da je jako teško doći do bilo kojeg feninga, ako se nešto ne riješi Zakonom o sportu, biće ''mrka kapa''. Sport u globalu je na jednom visokom nivou koji mi ne možemo da ispratimo ovakvim odnosom, prije svega finansijskim, tako da sam, na neki način, zabrinut za budućnost, prije svega, rukometa. Sad je u modi fudbal, pa košarka, rukomet je na trećem mjestu, ali moramo da se borimo svojim rezultatima i radom da to dignemo na jednu višu instancu''.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Tokom jučerašnjeg dana, održana je i sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske, a jedna od tema bila je, kako navodi, haotično stanje u Sudijskoj organizaciji.

''Dogovoren je, prije svega, početak Prve i Druge lige, a to će biti sredinom septembra. Izabrani su i komesari (potvrđen izbor starih Zorana Anušića i Bojana Kovačića, prim.aut.), te određena jedna komisija da napravi drastičan rez u sudijskoj organizaciji. To je ''država u državi'', gdje se ne zna ''ni ko pije ni ko plaća'', sudije se plaćaju kešom, ''na crno''... Nama je sad veliki problem to što mi u Republici Srpskoj nemamo sudija. Niko od sudija iz Prve lige RS nije ušao na premijerligašku listu, a isto tako niko sa te liste nije otišao na niži rang kad loše sudi. Ja sam preuzeo odgovornost na sebe da to stanje sredimo kad budem predsjednik te Komisije, u kojoj će biti i Vladimir Branković i Vojislav Rađa kao predstavnici dva vodeća kluba. Potrebno je da sjednemo sa sudijama, od kojih su neki prijavljeni, a neki ne. Svi rade mimo Saveza i to više ne može tako. Oni moraju da rade zajedno sa Savezom, da imaju podračun u Savezu i da budu plaćani žiralno. Sad je situacija takva da je isplatnije suditi Prvu i Drugu ligu Republike Srpske nego Premijer ligu BiH jer su veći novci u pitanju. Isto tako, jedni te isti sude Premijer ligu subotom, a onda nedjeljom Prvu ligu RS. Neki imaju po 2 000 KM mjesečno, a neki nemaju ništa, i zato mlade sudije odustaju. Stanje je neodrživo, tako više ne može i uhvatićemo sa sa njima u koštac. Ja ne mogu da dozvolim da neko privatno pravi seminar sudija, da oni plaćaju kotizaciju kešom. To je išlo tako godinama, a ja neću dopustiti da se takve stvari i dalje guraju pod tepih. Moram da kažem da smo po ovom pitanju svi bili jedinstveni. Klubovi moraju da se pitaju po ovom pitanju. Nama sad pod hitno treba najmanje 15 sudijskih parova. RS sad nema nijedan par sudija koji bi sudio utakmice kupova EHF, a Federacija BiH ima pet.''

''Zakazali smo sastanak rukovodstva za 30. jul u Mostaru, gdje će teme biti početak lige, izbor komesara, ali i sudski spor koji imamo sa Poreskom upravom Federacije BiH. 15. avgusta će biti suđenje u Sarajevu. Mi ne želimo da prihvatimo stari naziv Saveza koji je sud poništio. 2017. godine je nastao pravi Rukometni savez BiH, a prvi put je 2019. godine upisan u registar Ministarstva civilnih poslova. Do 2017. godine se Savez lažno predstavljao, to je bio savez Federacije BiH. Onda je to poništeno i naloženo da bh. Savez mora da bude formirano ''po Dejtonskom sporazumu. To je naše glavno uporište – da mi nismo sljedbenici tog prošlog Saveza jer je taj Savez nelegalno napravljen i ima samo 1 600 000 KM duga prema Poreskoj upravi FBiH bez kamata. Sramna je odluka Poreske uprave FBiH da nam odbije izdavanje ID broja jer su Savezi na istoj adresi. To nikakve veze nema'', navodi Umičević, ističući da je jedna od opcija, ukoliko stvari ne budu riješene na željeni način, registracija Saveza u Istočno Sarajevo.

Goruće pitanje je, svakako, i broj timova koji će u narednoj takmičarskoj sezoni nastupati u Premijer ligi BiH.

''Mi ne možemo da dozvolimo da u ligu uđu dva tima iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske. Dogovoreno je da bude 15 učesnika ako uđe po jedan tim iz FBiH i RS, ili 17 ako ostane Slavija, a uđu šampioni dvije federalne Prve lige. Stav federalnog Saveza je da njihova dva tima automatski ulaze u viši rang iako prema tamošnjim Propozicijama stoji da moraju da razigravaju. Ili će biti 1-1 ili 2-2, to su opcije, po cijenu da liga ne počne. Međutim, nama je stalo da se liga igra i mislim da uz malo volje i razumijevanja ovaj problem može da se prevaziđe. Dalje, ne znamo kad će liga početi, što je sramota, ne znamo ništa oko prelaznog roka. Jednostavno, svake godine je ista priča, čeka se godinama posljednjih 5-10 dana, ali vidjećemo sve na sastanku u Mostaru''.

Prilikom današnjeg obraćanja novinarima, Umičević je ponovo javno prozvao selektora BiH Bilala Šumana.

''Ja ga zovem ''samozvani selektor''. On je predstavnik proizvođača sportske opreme ''H20'' koji prodaje dresove reprezentaciji, on ima proviziju od toga, a reprezentacija BiH od toga nema nijednog feninga. Za ove dvije posljednje utakmice, sa Bjelorusijom u Tuzli i Češkoj na gostovanju, osam garnitura dresova je podijelio. To se samo dijelilo navijačima kako bi se od njega kupovali novi, to je čovjek koji se izdigao iznad Saveza. Što se nas tiče, mi smo i bez poreskog ID broja uradili ogroman posao za ovu reprezentaciju. Na razne načine smo našli 450 000 KM za posljednje kvalifikacije. Za meč sa Bjelorusijom u Tuzli, traženo nam je da platimo dva noćenja, mi smo platili tri, a rukometaši su došli dan prije utakmice. Tamo su pili naveče, nema šta nisu radili naveče i zato su i izgubili tu utakmicu'', naveo je Umičević.

Za finansiranje Saveza, Vlada FBiH je dala 100 000 KM, koje, kako Umičević ističe, nemaju gdje da prime.

''To je išlo preko Tuzlanskog kantona, tamo su išla ta sredstva. Tako sad imamo 100 000 koje bi trebalo da podijelimo igračima, a mi ne možemo taj novac da primimo bez tog poreskog broja'', rekao je Umičević, istakavši da će prvi podnijeti ostavku ukoliko ''novi'' Rukometni savez BiH bude morao da prihvati zaostavštinu ''starog'' i preuzme postojeći poreski broj.

''Otići će i Vojislav Rađa u tom slučaju, ali ja sam uvijek optimista i nisam nikad bio pristalica toga da treba dići ruke'', kategoričan je Umičević, koji je je naveo da je u planu promjena Poslovnika kako bi se, prema njegovom prijedlogu, formiralo Udruženje premijerligaša. Za nasljednika komesara Premijer lige biće predložen Srđan Jović na period od dvije godine, a postoje i određeni zahtjevi da se proširi ženski elitni rang na nivou BiH.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Спортски радник

Свака му је на мјесту. Због стања у судијској организацији Бањалуке (непотизам и ситносопственички интереси), и разних мешетара који региструју по пет шест клубова ту смо гдје јесмо. Треба се захвалити горе препознатим ликовима,те подмлађивањен судијске организације обезбједити наше активније учешће у такмичењима у БиХ.

Rk rinaka

Vojo ahaahahahahahahahahahhahahaabhaabb

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC