''Nisu se stekli uslovi za izručenje Mamića''

Autor:

Stav Tužilaštva BiH i odbrane je da ono što se Mamiću stavlja na teret u pravosuđu BiH ne odgovara krivičnom djelu.

0
A- A A+
Zdravko Mamić, Zdravko Mamic Foto: MN Press

Tužilaštvo BiH i odbrana bivšeg čelnika zagrebačkog Fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića na današnjem ročištu u Sudu BiH po zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje iznijele su stav da nisu stečeni uslovi za to, a konačnu odluku u vezi sa ovim zahtjevom Sud će donijeti u narednim danima.

Hrvatska traži Mamićevo izručenje na osnovu optužnice koja je pred Županijskim sudom u Osijeku potvrđena u maju, kada mu je zbog toga određen i pritvor.

Stav Tužilaštva BiH i odbrane je da ono što se Mamiću stavlja na teret u pravosuđu BiH ne odgovara krivičnom djelu, te da su krivična djela počinjena prije nego što je potpisan ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske.

Mamiću, koji ima i državljanstvo BiH, produžene su mjere zabrane i obaveza da se javlja u Policijsku stanicu u Čitluku, iako je odbrana tražila da bar ta obaveza bude ukinuta.

Mamića i još šest lica optužnica tereti da su u okviru zločinačkog udruženja oštetili "Dinamo" za oko 27 miliona evra.

Optužnica Mamića tereti i da je od decembra 2004. do decembra 2015. godine zajedno sa ostalim optuženima sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih kompanija, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetio klub.

Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona evra iz "Dinama", a neposredno pred izricanje presude je otišao u Međugorje, gdje se i sada nalazi

Ostale vijesti