"Skup" banjalučkih vaterpolista od 50-ih do danas!

Sve generacije banjalučkih vaterpolista od sredine 1950-ih do danas okupiće se u subotu na "svojevrsnoj" proslavi više od šest decenija ove igre u gradu na Vrbasu.

"Skup" banjalučkih vaterpolista od 50-ih do danas! Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Daleke 1956. godine odigrana je prva vaterpolo utakmica na rijeci Vrbas pod Kastelom gdje su snage odmjerili banjalučki i prijedorski vaterpolisti.

Tačno 63. godine je prošlo od tog meča, pa su akteri odlučili da se ponovo okupe i evociraju uspomene sa svim ostalim generacijama banjalučkih vaterpolista.

Okupljanje i na neki način proslavu vaterpola u Banjaluci pokrenuo je nekadašnji član Vaterpolo kluba Incel Dragan Slavnić, koji je jedan od pionira ovog sporta u gradu na Vrbasu, zajedno sa dr Slobodanom Grahovcem, predsjednikom Vaterpolo saveza Bosne i Hercegovine.

"Plan je da okupimo generaciju ljudi koji su osnivači vaterpola u Banjaluci. Oni su igrali na tom prvom meču pod Kastelom. Većina će doći iz inostranstva, a pridružiće nam se i svi ostali koji su se bavili ili i dan-danas igraju vaterpolo u našem gradu",rekao je Slavnić u izjavi za naš portal.

Prema njegovim riječima, "prozivka" je zakazana u subotu 27. jula na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) u intervalu od 11 do 13 časova.

"Nakon toga preselićemo i na bazen 'Fortuna' gdje će biti nastavljena proslava. Između ostalih nekadašnjih igrača koji su potekli u Banjaluci a nastupali za Crvenu zvezdu, Partizan, riječko Primorje..., doći će i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Mirsad Galijaš, koji je svojevremeno bio najbolji ljevak svijeta i igrač zagrebačke Mladosti", dodao je nekadašnji vaterpolista Incela.

Iako vaterpolo postoji u Banjaluci više od šest decenija, samo jednom se i to u "Top 10" sportista Republike Srpske 2017. godine našao jedan vaterpolista. U pitanju je igrač Vaterpolo kluba Banjaluka Srđan Stevandić.

Ostale vijesti