Šarović se predložio za mandatara u SM

Autor:

Šarović rekao da je spreman da bude na čelu Savjeta ministara, u slučaju da ga adekvatna parlamentarna većina predloži. Uslijedile su mnogobrojne reakcije. Istovremeno, akutelni predsjedavajući kaže da neće odustati od funkcije.

0
A- A A+
Parlament BiH, institucije, savjet ministara, sarajevo Foto: MONDO/Samir Cacan

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je danas da je spreman da bude novi predsjedavajući Savjeta ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina.

Šarović je istakao da je moguće da novi Savjet ministara neće biti formiran još izvjesno vrijeme, kao i da SDS neće stajati po strani.

"Sve je moguće. Moj je osjećaj da će taj neuspjeh potrajati jer postojeće političke opcije ne mogu da uspostave tu hemiju, odnosno da konstituišu Savjet ministara. U tom slučaju će se tražiti druga rješenja", rekao je Šarović, koji je i predsjednik SDS-a.

On je najavio da će ova stranka razgovarati sa drugim političkim opcijama i dodao da je spreman da bude novi predsjedavajući Savjeta ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina.

Kovačević: Hoće da onemoguće SNSD

Komentarišući Šarovićevu izjavu, portparol SNSD-a, Radovan Kovačević, rekao je da Šarović "mora konačno shvatiti da vlast biraju građani".

"Građani Republike Srpske izabrali su Milorada Dodika /srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a/, SNSD i našu koaliciju, a su njemu i cjelokupnom SDS-u nikada ubjedljivije rekli da ih ne žele ni blizu vlasti, a kamoli kao nosioce", ocijenio je Kovačević.

On je dodao da je potpuno jasno da SDA kao jedine prihvatljive partnere iz Republike Srpske vidi SDS, koji je, kako kaže, "i u prošlom mandatu kao izborne gubitnike na silu ugurao u vlast na nivou BiH".

"Oni će pokušati učiniti sve ne bi li onemogućili SNSD sa našom koalicijom, kao izborne pobjednike iz Republike Srpske, da postane sastavni dio novog Savjeta ministara, odnosno da naš čovjek bude predsjedavajući", smatra Kovačević.

Kandidat SNSD-a za mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministar je Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija Srpske.

Nova vlast nije formirana mjesecima (nakon oktobarskih izbora) a čineći napore u tom pravcu danas su se ponovo susreli lideri dvije od tri pobjedničke stranke na izborima, Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA).

Zvizdić: Nastavljam da obavljam funkciju

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da će nastaviti da obavlja tu funkciju iako će početkom avgusta preuzeti i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je na konferenciji za novinare istakao da bi prekršio zakon kada ne bi obavljao dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ponašaću se u skladu sa onim mogućnostima koje dozvoljava izborni zakon, a to je dio koji jasno precizira da se do imenovanja izvršnih funkcija mogu da obavljaju takve funkcije", naglasio je Zvizdić.

On je ukazao da nije samo on u toj situaciji, nego da je u dvostrukoj ulozi i veliki broj ministara na nivou BiH i Federacije BiH.

"Za to postoji vrlo jednostavno rješenje. Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara i riješili smo sva pitanja koja imaju veze sa imenovanjem novog Savjeta ministara", tvrdi Zvizdić.

Ostale vijesti