Dok Evropa gori, u Boliviji zima, pada i snijeg

Autor:

Bolivija je izdala upozorenje stanovništvu na "veliku hladnoću" u šest od svojih devet departmana gdje pada snijeg i duva ledeni vjetar, saopštila je danas Meteorološka služba.

0
A- A A+
kopaonik zima sneg Foto: MONDO

Upozorenje na snijeg odnosi se na zapadni region, na visoki plato kod La Paza takođe na zapadu, Oruro na jugozapadu, Potosi na jugu, i istočni sektor Koriljere gdje je nadmorska visina iznad 4.000 metara, rekao je Danilo Pomijer, meteorolog, prenosi inofrmacioni portal Urgentebo.

Upozorenje se odnosi takođe na sve visoravni Kočamamba u centru i Čukiasaka na jugoistoku i Tarija na jugu, dodao je on.

Na snazi je do četvrtka ili petka kada se očekuje da će temperature porasti sa sadašnjih šest stepeni ispod nule koliko se tokom noći očekuje u La Pazu.

Zbog mnogo snijega privremeno je zatvoreno više glavnih puteva, kao što je put  La Paz Oruro i Oruro Kočabamba, a škole ne rade u više regiona.

Zbog snijega i zaleđenih puteva bilo je i više saobraćajnih nesreća.

Pošto je Bolivija na južnoj Zemljinoj hemisferi, tamo je sada zima.

Ta zemlja u osnovi ima samo dva godišnja doba: vlažno i suvo koje traje od maja do oktobra što su tamo zimski mjeseci, dok je najhladnije od juna do septembra.

Ostatak godine je vlažno godišnje doba, s najviše kiše od decembra do marta što su letnji mjeseci.

Ostale vijesti