• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Banski dvor zasijao u novom ruhu FOTO

Autor SRNA

Zgrada Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, 87 godina nakon izgradnje zasijala je novim sjajem, nakon obnove koja je započeta u ljeto prošle godine, a u koju je uloženo oko tri miliona KM.

Uprava grada Banjaluka tim povodom sinoć je organizovala spektakularni koncert svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, koji je okupio brojne Banjalučane, turiste i druge posjetioce grada na Vrbasu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se koncert dva umjetnika održava pod sloganom "Suprotnosti se privlače", koji oslikava dva različita žanra kojima se ovi umjetnici bave, ali i slogan pod kojim se Banjaluka kandidovala za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, te napomenuo da se koncert održava i povodom kandidature za ovu značajnu titulu.

Radojičić je naglasio da je kandidatura Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine najveći poduhvat koji je grad imao u oblasti kulture, te da je aplikacija završena i da je riječ o kompleksnom poslu koji je rađen od proljeća 2017. godine, kao prijava za evropski projekat.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je novinarima da su stvoreni preduslovi da se počne razmišljati o etapnom saniranju enterijera, te najavio nove projekte kulture u Banskom dvoru.

Koncertu su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni gosti.

Gradonačelnik Radojičić ranije je rekao da su Vlada Republike Srpske i grad Banjaluka obezbijedili tri miliona KM za spoljašnje uređenje Banskog dvora - kompletnu stolariju, fasadu, ukrase, te krov.

"Tokom rekonstrukcije u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, krov i stolarija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila, budući da je riječ o zaštićenom objektu", rekao je Radojičić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je obnova Banskog dvora primjer i dokaz da se Banjaluka gradi i razvija u svim pravcima.

"Ponosna sam što sam kao predsjednik Vlade mogla da utičem i uticala da budu izdvojena sredstva da danas budemo svi ponosni što je novi sjaj dobila građevina koja ima veliki značaj za kulturni i društveni život naših stanovnika", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će biti nastavljena ulaganja u institucije kulture i kulturni život u Republici Srpskoj.

Banski dvor svečano je otvoren 8. novembra 1932. godine, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, za čijeg banovanja su izgrađeni i mnogi drugi reprezentativni objekti u Banjaluci.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predivno

Sinoć je bilo predivno. Hvala Igore što donosiš najljepši evropski duh Banjoj Luci, naš grad se mnogo gradi posljednjih 20ak godina i izrasta u pravi grad, ali ovo sa Igorom na čelu je jedna nova dimenzija, potpuna dinamizacija uspavanog grada da ljudi koji slabo putuju vide kako se živi u Evropi. Dugoročna strategija razvoja, uključenost stručnjaka, sve je u nekom planu i sistemu, i sve više to izgleda sjajno.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop