Ljubačke doline - selo puno blaga (VIDEO)

Autor:

U blizini Banjaluke, u Ljubačevu, nalazi se prelijepo etno selo "Ljubačke doline."

0
A- A A+
Foto: Mondo

Selo je nastalo zbog ljubavi njegovog graditelja Nenada Brankovića prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji. 

Kao rezultat te ljubavi u Ljubačkim dolinama možete vidjeti, čuti i osjetiti kako izgledaju stare zanatske radnje i kako su nekada izgledale školske učionice, a možete probati i izuzetne specijalitete domaće kuhinje.

U muzeju se nalaze etnološka zbirka, prirodnjačka zbirka, istorijska i arheološka zbirka, numizmatička zbirka, iznenađujuće zanimljiva zbirka minerala i fosila, zbirka antikviteta u kojoj su neke izuzetno stare ''čarobne'' lampe.

Većinu tih predmeta prikupio je osnivač ovog sela decenijama radeći i putujući po svijetu, dok su etnološki predmeti sakupljani u krajevima južno od Banjaluke i planinskoim krajevima od Bronzanog Majdana do Kneževa.

Ljubačke doline nalaze se oko 17 kilometara od Banjaluke u selu Ljubačevo do kojeg se stiže kada skrenete sa magistralnog puta Banjaluka - Kneževo.

Danas je u Ljubačkim dolinama osvještana crkva brvnara posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju. U njoj su ikone iz 18. vijeka i zvono iz 1939. godine.

Romantična BiH: Ljubačevo, Ljubinje, Ljubuški, Ljubija...

Tagovi:

Ostale vijesti