• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milorad Telebak dobitnik Kočićeve nagrade

Autor mondo.ba

Kočićeva nagrada za književnost biće ove godine dodijeljena našem uglednom lingvisti Miloradu Telebaku za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo, saopšteno je iz Udruženja književnika RS.

“Stručni žiri Kočićevog zbora za  dodjelu Kočićeve nagrade za književnost, u sastavu: Ranko Risojević, predsjednik, Berislav Blagojević, član i Zlatko Jurić, član, poslije detaljnog razmatranja prijedloga za nagradu dostavljnih pismeno Odboru Kočićevog zbora, donio je jednoglasnu odluku da se ovogodišnja Kočićeva nagrada za književnost dodijeli našem uglednom lingvisti Miloradu Telebaku za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo”, stoji u saopštenju UKRS.

U obrazloženju odluke žiri kaže da je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak ugledan lingvista koji je danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima i u Srbiji i Crnoj Gori.

“Njegovo cjelokupno djelo posvećeno je praktičnim pitanjima jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe. To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena, koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik. Telebak se bavio prvenstveno jezičkom praksom, kojoj je neprekidno potreban neko da poučava narod, ne samo kroz škole, nego I izvan njih, jeziku i njegovoj pravilnoj upotrebi”, zapisano je u obrazloženju.

Na kraju obrazloženja članovi žirija su se složili da jezički i književni rad Milorada Telebaka zaslužuje posebnu pažnju naučne, kulturne i književne javnosti.

“Dodjeljivanje književne nagrade predstavlja davanje podrške i neosporiv način ukazivcanja na posvećenost ovog autora kočićevskom premišljanju I djelovanju na očuvanju autentičnosti srpskog književnog jezika”, zaključuje žiri Kočićeve nagrade.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Konačno da jedan genije dobije nagradu za života. Čestitam, profesore!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop