• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fešta u Mostaru - Zrinjski eliminisao Utreht!

Autor mondo.ba

Iako su na stadionu "Pod Bijelim brijegom" gubili nakon nesrećno primljenog gola, "plemići" uspjeli da se vrate preko Irfana Hadžića, a onda u produžecima golom Staniše Mandića izbore plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Istorijsko veče za Zrinjski i bh. fudbal - Mostarci su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope!

Poslije 1:1 u gostima protiv Utrehta, "plemići" su pred 6.000 svojih navijača na stadionu "Pod Bijelim brijegom" nakon produžetaka slavili 2:1 (u regularnih 90 minuta bilo 1:1) i eliminisali favorizovani holandski tim.

ZRINJSKI - UTREHT 2:1 (0:1)

/Hadžić 65, Mandić 111 - Gustafson 45+1/

Mostarci su preplašeno ušli u meč i prepustili terensku inicijativu gostima, ali odbrana Zrinjskog dobro je zaustavljala sve atake fudbalera Utrehta, koji, istina, nisu bili previše opasni.

ZRINJSKI: Brkić, Čirjak (58. Čurjurić), Hadžić (103. Lendrić), Šovšić, Barbarić, Rugašević, Jakovljević, Rustemović (78. Pezer), Mandić, Kadušić, Govedarica (87. Tičinović). Trener: Hari Vukas.

UTREHT: Jensen, Guvara, Maher, Kerk (106. Emanuelson), Gustafson, Bergstrem, Jansen, Klaiber (87. Trupe), Lonvajk (79. van Overem), Van de Strek, Černi (65. Abaz). Trener: Džon van den Brom.

Pokušavali su Holanđani, kružili oko šesnaesterca Zrinjskog, ali nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže.

Ipak, u nadoknadi prvog poluvremena su poveli i stekli rezultat koji ih vodi dalje.

Nespretno je reagovao kapiten Zrinjskog Slobodan Jakovljević, skrivio prekršaj na 20-ak metara od svog gola, a iz tog prekida Utreht je poveo.

Simon Gustafson izveo je slobodan udarac, Ivan Brkić loše je intervenisao, lopta mu je prošla i kroz ruke i kroz noge i završila u mreži Zrinjskog.

Ipak, trener Mostaraca Hari Vukas uspio je dići svoju ekipu u nastavku, te je Zrinjski u drugom poluvremenu zaigrao znatno bolje.

Imali su domaći nekoliko dobrih prilika, a onda je sjajni Irfan Hadžić u 65. minutu vratio stvari na početak.

Bila je to fenomenalna akcija, koju je započeo Staniša Mandić, Advan Kadušić uputio je idealan centaršut, a nekadašnji napadač bijeljinskog Radnika fenomenalno zatresao mrežu Davida Jensena.

Zrinjski je bio konkretniji i u nastavku meča, ali do kraja regularnih 90 minuta mreže se nisu tresle i uslijedilo je dodatnih 30 minuta.

Nošeni gromoglasnom podrškom I u produžecima su mostarski "crveno-bijeli" bili bolji, Utreht je pao, što su domaći iskoristili u 111. minutu i stigli do velike pobjede, najveće u istoriji mostarskog kluba.

Čudna situacija prethodila je golu. Damir Šovšić je centrirao, defanzivac Utrehta Vilem Jansen u želji da otkloni opasnost nespretno je reagovao i pogodio prečku. Let lopte iznenadio je golmana Jensena, što je iskoristio Mandić da mu se prišunja, oduzme loptu i pogodi za veliko slavlje na tribinama stadiona "Pod Bijelim brijegom".

Do kraja meča odbijeni su svi napadi holandskog tima i Zrinjski je trijumfalno okončao sjajnih 210 minuta.

MALME NAREDNI RIVAL

U trećem kolu kvalifikacija, Zrinjski će igrati protiv Malmea, koji je u dva susreta eliminisao Domžale (2:2, 3:2).

Prvi meč biće odigran u Švedskoj 8. avgusta, a revanš sedam dana kasnije na "Pecari" u Širokom Brijegu, s obzirom da mostarski stadion ne zadovoljava rigorozne UEFA standarde za odigravanje treće runde kvalifikacija.

120 - KRAJ!

111 - GOOOL!!! Zrinjski vodi 2:1! Šovšić je ubacio u šesnaesterac gostiju, defanzivac Utrehta Jansen nespretno je reagovao i pogodio prečku, nakon čega je loše let lopte procijenio i golman Jensen. Sve to ispratio je Mandić, oteo mu loptu i poslao u mrežu.

110 - Trupe je zaradio javnu opomenu.

106 - Posljednjih 15 minuta meča, sve smo bliže penalima. Rugašević je stisnuo zube i nastavio meč.

105+2 - Kraj prvog produžetka, Rugašević je i dalje van terena.

105 - Nevolja za Zrinjski. Vukas je izvršio sve izmjene, a sada se ukazuje pomoć Rugaševiću, koji ima problem sa grčevima.

104 - Abaz je šutirao, ali lopta odlazi pored lijeve stative Zrinjskog.

103 - Hadžić nema snage da završi meč, umjesto njega ulazi Lendrić.

100 - Tičinović je pokušao, ali Trupe je zakačio loptu i omogućio Jensenu da je pokupi bez problema.

96 - Iskupio se sada Brkić za nesrećni pogodak s kraja prvog poluvremena. Ponovo je Gustafson precizno šutirao, ali je golman Mostaraca ovaj put odlično intervenisao i izbacio loptu u korner.

91 - Počeo je prvi produžetak.

90+4 - Kraj regularnih 90 minuta, igraće se produžeci.

90 - Četiri minuta nadoknade.

87 - Umorni Govedarica napušta teren ispraćen aplauzom, u igri je Tičinović.

MALME

Naredni protivnik boljeg iz dvoboja Zrinjskog i Utrehta biće Malme, koji je pred svojim navijačima savladao Domžale 3:2 i tako, nakon remija u Sloveniji 2:2, prošao dalje.

86 - Žuti i za Čurjurića.

84 - Opet Hadžić prijeti, ali je njegov šut izblokiran. Nije stigao ni Mandić do lopte, biće prvi korner za Zrinjski na šest minuta prije kraja utakmice.

82 - Desetak minuta do kraja susreta, sve smo bliže produžecima.

78 - Druga izmjena, Rustemovića mijenja Pezer.

71 - Sreća sada za Zrinjski. Ponovo je Brkić loše procijenio let lopte, ali srećom igrači Utrehta nisu uspjeli doći do lopte.

65 - GOOOL!!! Kakva majstorija Hadžića. Kadušić ga je proigrao, a napadač Zrinjskog fenomenalnim golom vraća stvari na početak. Mostarci sada imaju rezultat koji ih vodi u produžetke.

60 - Kreću Mostarci u napade, sada je odlično šutirao Govedarica, ali Jensen sjajno brani.

58 - Prva izmjena u domaćem sastavu, Vukas je odlučio da umjesto Čirjaka u igru pošalje Čurjurića.

56 - Mandić je bio u prodoru, srušen je, ali finski arbitar nije smatrao da se radi o prekršaju za najstrožu kaznu.

54 - Gužva pred golom Zrinjskog, prvo je pokušao Černi, a zatim i Maher, srećom po domaćina nisu bili precizni.

52 - Prva javna opomena i za goste, Maher je "požutio".

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

- Kraj prvog poluvremena -

Prvo poluvrijeme proteklo je u terenskoj inicijativi gostiju, ali fudbaleri Utrehta nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti golu Zrinjskog. Ipak, u samom finišu prvog dijela, Mostarci su nesrećno primili pogodak. Kapiten Slobodan Jakovljević napravio je prekršaj pred svojim šesnaestercem, Simon Gustafson je šutirao, golman "plemića" Ivan Brkić loše je intervenisao, a lopta mu je prošla kroz ruke i noge i završila iza njegovih leđa. Zrinjskom sada mora postići gol, da bio izborio bar produžetke.

45+1 - GOOOL!!! Kakva greška Brkića! Lopta mu je prošla kroz noge, iako je izgledalo da će bez problema uspjeti da odbrani šut Gustafsona iz slobodnog udarca. Utreht vodi 1:0.

45 - Dva minuta nadoknade.

44 - Opasnost sada za Mostarce. Kapiten Jakovljević napravio je prekršaj tačno ispred šesnaesterca Zrinjskog, te zaradio žuti karton zbog prigovora.

43 - Kakva šansa za Zrinjski! Čirjak je bio usamljen, sjajno šutirao sa desetak metara, ali je lopta otišla malo pored stative. Najbolja prilika za sada na meču nije krunisana pogotkom.

42 - Opasan napad Holanđana, Kerk je bio u dobroj poziciji, ali nije uspio da uputi centaršut pred gol Zrinjskog.

40 - Sada solidan pokušaj Mahera, ali Brkić hvata loptu bez problema.

39 - Nastavlja se jalova inicijativa Utrehta. Gosti drže loptu, kruže oko šesnaesterca Zrinjskog, ali prilika nema.

33 - Pokušao je Mandić u kontranapadu da uradi nešto više, ali se spetljao i protivnička odbrana uspjela je da mu oduzme loptu.

29 - Sudijski tajm-aut, dobiće igrači šansu da se osvježe.

28 - Šut Hadžića sa distance, ali okliznuo se i nije to bio udarac koji bi zabrinuo golmana Utrehta Jensena. Ipak, bio je to prvi šut u okvir gola za domaće.

21 - Žuti karton za trenera Utrehta Džona van den Broma, zbog verbalnog duela sa Rugaševićem i prigovora arbitrima.

19 - Još jedan udarac ka golu Zrinjskog, Guvara je šutirao iz daljine, ali ovaj put nema problema za Brkića, koji nije morao da interveniše.

18 - Prvo veliko izbuđenje. Odličan udarac Klaibera, ali Brkić je uspio odbraniti i poslati loptu u korner.

16 - Hadžić usamljen u napadu Mostaraca, preostalih devet igrača je na svojoj polovini. Potpuna defanziva "plemića".

14 - Brani se Zrinjski, ali uspješno.

10 - Desetak minuta igre u Mostaru, bez ozbiljnih prilika za sada.

4 - Prva šansa na utakmici, i to za Zrinjski. Ipak, Hadžić nije uspio dobro zahvatiti glavom loptu, koja je otišla visoko preko gola Utrehta.

- Gosti konkretniji na početku meča, imaju posjed, Mostarci su se orijentisali na odbranu svog gola i prijetiće iz kontranapada.

1 - Počeo je duel u Mostaru, gdje se okupilo oko 6.000 gledalaca.

TOK UTAKMICE:

- Poznate su startne postave za večerašnji duel:

ZRINJSKI: Brkić, Čirjak (58. Čurjurić), Hadžić (103. Lendrić), Šovšić, Barbarić, Rugašević, Jakovljević, Rustemović (78. Pezer), Mandić, Kadušić, Govedarica (87. Tičinović). Trener: Hari Vukas.

UTREHT: Jensen, Guvara, Maher, Kerk (106. Emanuelson), Gustafson, Bergstrem, Jansen, Klaiber (87. Trupe), Lonvajk (79. van Overem), Van de Strek, Černi (65. Abaz). Trener: Džon van den Brom.

- Finski arbitar Anti Munuka dijeliće pravdu na stadionu "Pod Bijelim brijegom".

NAJAVA UTAKMICE:

Mostarski Zrinjski odigrao je sjajno na gostovanju holandskom Utrehtu i izborio remi 1:1, pa današnji revanš na stadionu "Pod Bijelim brijegom" (19 časova) dočekuje sa realnim šansama da eliminiše favorizovanog protivnika i nađe se među ekipama koje su izborile plasman u treće kolo kvalifikacija.

Budite uz MONDO i ispratite meč iz Mostara u tekstualnom prenosu.

Pred početak meča, prisjetite se šta su u najavi poručili strateg "plemića" Hari Vukas, te strijelac jedinog gola za Zrinjski iz prvog meča Miljan Govedarica.

Podsjetimo da će pobjednik iz ovog dvoboja ići na megdan boljem iz dvomeča Malmea i Domžala (prvi meč u Sloveniji okončan remijem 2:2).

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hm

Ništa naročito ni jedni ni drugi, naročito Utreht ne liči ni na šta. Srećno Borcu u prvenstvu, možete vi ovo sve trati samo se uzbiljite i navalite.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC