Android će u EU prikazivati i druge pretraživače

Autor:

"Gugl" će omogućiti korisnicima "android" uređaja u Evropi da biraju podrazumijevani pretraživač interneta između četiri opcije, uključujući "Guglovu" pretragu.

0
A- A A+
Google, Android, Google Play, Play Store Foto: Screeshot/Play Store

Ovo je saopštila američka kompanija, koja pokušava da izbjegne nove kazne.

Novi pametni telefoni i tablet računari koji se isporučuju u područje Evropske ekonomske zone /EEA/ imaće od početka 2020. godine prikaz opcije za odabir jednog od četiri pretraživača interneta, navodi se u objavi.

Provajderi pretraživača interneta imaće priliku da se putem aukcije nadmeću za jednu od četiri pozicije koje se nude na ekranu.

Aukcije će organizovati svaka članica EEA, a tri najbolja ponuđača naći će se na ekranu za odabir zajedno sa pretraživačem "hrom", navodi američki tehnološki gigant.

"Gugl" je preduzeo ovaj potez nakon što ga je Evropska komisija kaznila prošle godine za 4,34 milijarde evra zbog blokiranja rivala na operativnom sistemu "android".

Komisija je tada saopštila da ova kompanija ima nepoštenu prednost zahvaljujući predinstaliranim aplikacijama "hrom" i "gugl pretraga" na pametnim telefonima i tablet uređajima sa operativnim sistemom "android".

Ostale vijesti